canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Uşaqlarda adenoidit

Uşaqlarda adenoidit – udlaq badamcıqlarının (adenoidlerin) xroniki iltihabi prosesdir; bu zaman adenoidler hipertrofiyaya uğrayır. Adenoid simptomları – burun teneffüsünün çetinleşmesi, burun sesi, yuxu zamanı xoruldama ile tezahür edir. Hemçinin zökem ve beden temperaturunun yükselmesi kimi iltihab elametleri de qeyd olunur. Uşaqlarda adenoidit xroniki gedişata malik olur ve sonralar uşağın fiziki ve zehni inkişafının lengimesine getirib çıxarır. Xestelik kliniki diaqnostika olunur, rinoskopiya, rinohistoloji müayine ve rentgenoqrafiya ile tesdiqlenir. Müalice infeksiya ocağının kenarlaşdırılması ve burun teneffüsünün berpasına yönelmişdir.

Uşaqlarda adenoidit barede ümumi melumat
Uşaqlarda adenoidit – valideynlerin pediatra ve uşaq otorinolorinqoloquna müracietinin tez-tez rastlanan sebebidir. Xestenme iltihabsız adenoidleri olanları da nezere alaraq 15 : 1 000 nisbetindedir (1 000 neferden 15-i). 2-3 yaşından 7 yaşına qeder olan uşaqlarda daha çox meydana çıxır. Bele ki, mehz bu yaş dövründe udlaq badamcıqları maksimal fizioloji ölçüde olur. Patologiya mektebliler arasında bir neçe defe az diaqnostika olunur. Pediatriyada xesteliyin aktuallığı hedden artıq yüksekdir. Hazırda uşaqlarda adenoidit XX esrin sonları ile müqayisede daha çox rastlanır. Bu, populyasiyada immunitetin zeiflemesine sebeb olan hamilelik ve doğuş patologiyalarının sayının artması, hemçinin mikroorqanizmlerin antibiotikorezistent formalarının yayılması ile elaqedardır.

Uşaqlarda adenoiditin sebebleri
Udlaq badamcıqlarının limfoid toxumasında iltihabi prosesin inkişafına, adeten, hemolitik streptokoklar, respirator viruslar, nadir hallarda – göbelekler, şerti-patogen flora, verem mikobakteriyaları ve s. sebeb olur. Tez-tez ve uzun müddet xeste olan, hemçinin ağırlaşmış allerqoloji anamneze sahib uşaqlarda adenoiditin emelegelme riski yüksekdir. Burun keçeceklerinin darlığı (mes., burun çeperinin eyriliyi) burnun tebii sanasiya prosesinin zeiflemesine ve patogen mikroorqanizmlerin


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qulaq-burun-boğaz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 856