canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Artralgiyalar

Artralgiyalar – bir ve ya eyni anda bir neçe oynaq (poliartralgiyalar) üçün xarakterik olan oynaq ağrıları simptomudur. Bu simptomun yaranmasına iltihab mediatorları, immun reaksiyaların mehsulları, duz kristalları, osteofitler, toksinler ve s. vasitesile oynaq kapsulunun sinovial qişasında yerleşen neyromediatorların qıcıqlanması sebeb olur. Artralgiyalar revmatik, endokrin, infeksion, onkoloji, nevroloji, autoimmun xesteliklerde, travmalarda, artıq çeki zamanı müşahide oluna biler. Artralgiyanın sebebinin aydınlaşdırılması differensial-diaqnostikada mühüm ehemiyyet kesb edir. Artralgiyanın müalicesi onun bağlı olduğu xesteliyin müalicesine esasen aparılır; analgetikler, yerli isti ve ya melhemlerle simptomatik tedbirler heyata keçirilir.

Artralgiyalar barede ümumi melumat
Oynaq sindromunun artralgiya forması üçün oynaq aparatının zedelenmesinin obyektiv simptomokompleksinin (deformasiya, ödem, lokal hipertermiya ve hiperemiya, palpasiya zamanı ağrı, hereketin xeyli mehdudlaşması, tez-tez – rentgenoloji elametler) olmaması xarakterikdir. Buna baxmayaraq, artralgiyalar oynaqların ciddi üzvi xesteliklerinin ve ya oynaqdankenar ağır patologiyaların simptomlarının “xeberçisi” ola biler.

Artralgiyaların növleri
Artralgiyaların tezahürleri ağrının lokalizasiyasına ve derinliyine, prosese celb olunan oynaqların sayına, ağrı sindromunun xarakterine ve intensivliyine, onun günlük ritmine, mövcud olma müddetinin davamiyyetine, müeyyen hereketlerle elaqesine ve s. esasen ferqlenir. Ağrı bir oynaqda olduqda monoartralgiya, eyni zamanda ve ya ardıcıl olaraq bir neçe oynaqda ağrı sindromu meydana çıxdıqda oliqoartralgiya, 5 ve daha artıq oynaq prosese celb olunduqda poliartralgiya sindromu haqda danışılır.


Artralgik sindromunun xarakterine göre keskin ve küt ağrılar; intensivliyine göre zeif ve mülayim derecede tezahürden intensiv ağrılara qeder; tipine göre keçici ve daimi formaları olur. Artralgiyalar böyük oynaqlarda (bud-çanaq, diz, çiyin ve dirsek) daha çox;


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Revmatoloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 887