canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Aşıq-baldır oynağının artrozu

Aşıq-baldır oynağının artrozu – oynaq qığırdağını, sonralar ise başqa oynaq elementlrinin (kapsul, sinovial qişa, sümükler, bağlar) zedeleyen xroniki xestelikdir. Patologiya degenerativ-distrofik xarakter daşıyır. Xestelik ağrılar, hereketin mehdudlaşması ile tezahür edir; sonralar dayaq ve yeriş funksiyasının proqressivleşen pozulması qeyd olunur. Diaqnoz simptomlar, obyektiv müayine rentgenoqrafiyanın neticelerine esaslanır. Müalice, adeten, konservativdir; iltihab eleyhine preparatlar, xondroprotektorlar ve qlükokortikoidler istifade olunur, müalicevi beden terbiyesi ve fizioterapiya teyin olunur. Ağır hallarda sanasion artrokopiya, artrodez ve ya endoprotezlenme aparılır.

Aşıq-baldır oynağının artrozu barede ümumi melumat
Aşıq-baldır oynağının artrozu – tedricen oynaq qığırdağı ve etraf toxumaların zedelenmesi ile geden xestelikdir. Xesteliyin esasında degenerativ-distrofik prosesler durur; oynaqda iltihab ikincili xarakter daşıyır. Artroz xroniki, dalğavari gedişata malikdir; remissiya ve fesadlaşmalar bir-birini evez edir ve tedricen proqressivleşir. Kişiler ve qadınlar eyni tezlikle xestelenirler. Patologiyanın inkişaf ehtimalı yaş artdıqca keskin yükselir. Bununla yanaşı, mütexessisler qeyd edirler ki, xestelik “cavanlaşır” – hazırda aşıq-baldır oynağı artrozunun 1/3-i 45 yaşdan cavan insanlarda aşkarlanır.

Aşıq-baldır oynağının artrozunun sebebleri
Artrozları iki qrupa ayırırlar: birincili ve ikincili. Birincili artroz her hansı bir melum sebeb olmadan emele gelir. İkincili artroz ise elverişsiz faktorların tesiri altında yaranır. Artrozun her iki formasının esasında qığırdaq toxumasında baş veren mübadile pozulmaları durur. Aşıq-baldır oynağının ikincili artrozun esas sebebleri ve inkişafına revacverici faktorlar aşağıdakılardır:


Nadir hallarda artrozun yaranma sebebi qeyri-spesifik irinli artrit, spesifik infeksiyalarda (verem, sifilis) artritler ve anadangelme inkişaf anomaliyalar olur. Artrozun inkişafında ekoloji mühitin elverişsiz


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Revmatoloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 847