canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Revmatoloji xestelikler

Revmatoloji xestelikler oynaqların ve periartikulyar toxumaların zedelenmesi ile xarakterize olunur. Onların böyük bir hissesini autoimmun genezli sistem xestelikleri – kollagenoz ve vaskulitler teşkil edir. Revmatoloji patologiyaların gedişi adeten kardial, böyrek, ağciyer, serebral sindromlar ile müşayiet edilir. Bu tip xestelikler proqressivleşmeye meylli olmaqla, pasiyentin funksional aktivliyinin pozulmasına getirib çıxarırlar.

Amerikanın Revmatoloji Cemiyyetinin melumatlarına esasen hazırda 200-den çox revmatoloji xestelik qeyde alınmışdır. Onlar 3 böyük qrupda cemleşmişdir: oynaq xestelikleri, sistem vaskuliti ve birleşdirici toxumanın diffuz patologiyaları. Oynaq xesteliklerine artrit (revmatoid, psoriatik, reaktiv, infeksion ve s.), osteoartroz, Bexterev xesteliyi, oynaqetrafı yumşaq toxumaların revmatik patologiyaları daxildir.

Sistem vaskulitlerine hemorragik vaskulit, düyünlü periarteriit, Takayasu xesteliyi, obliterasiyaedici trombangiiti misal göstermek olar. Birleşdirici toxumanın sistem xesteliklerine qırmızı qurd eşeneyi, sklerodermiya, dermatomiozit ve s. aiddir. Revmatik xesteliklerin tesnifatında revmatizm ayrıca qeyd olunur. Bele xestelerde oynaq, birleşdirici toxuma ve damarlar eyni zamanda zedelenir.

Revmatoloji xesteliklerin sebebleri ve elametleri
Bu patologiyaların inkişafı genetik, endokrin ve xarici mühit amilleri ile elaqedardır. Revmatik xesteliklerin başlıca amilleri sitomeqalovirus, Epşteyn-Barr ve herpes virusları terefinden töredilen infeksiyalar; travma, stress, intoksikasiya; hamilelik, abort hesab olunur.

Xesteliklere bütün yaş qruplarında, o cümleden uşaqlar ve yeniyetmelerde (artrit, revmatizm, yuvenil revmatoid artrit ve s.) rast gelinir. Bezi patologiyalar, meselen, revmatik polimialgiya, revmatoid artrit daha çox qadınlarda, podaqra, ankilozlaşan spondilit ise adeten kişilerde aşkarlanır.

Revmatoloji xesteliklerin tezahürleri olduqca rengarengdir. Xestelerde sebebsiz qızdırma, artralgiya,


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Revmatoloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 807