canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Saç tökülmesi

Saç tökülmesi – fizioloji ve ya patoloji saç itirilmesi prosesidir. Patoloji saç tökülmesi onların beraber nazikleşmesine, mehdud nahiyelerde hissevi ve ya tam tökülmesine, elece de total keçelleşmeye getirib çıxarır. Saç tökülmesinin sebebleri vitamin ve mikroelement çatışmazlığı, dermanların yan tesirleri, hormonal ve infeksion xestelikler, stress, irsiyyet, saçlara qeyri-düzgün qulluq ola biler. Bu sebebler aradan qaldırıldıqdan sonra saç örtüyü berpa olunur.

Saç tökülmesi barede ümumi melumat
Saç tökülmesi tebii prosesdir. İnsan her gün 60-100 saç itirir. Normada yeni çıxan ve tökülen saçların miqdarı eyni seviyyede olur; lakin bezi veziyyetlerde tökülen saçların miqdarı artır. Saç tökülmesi total xarakter aldıqda keçelleşmeye getirib çıxara biler.

Saçların orta yaşam müddeti texminen yeddi ildir; ilk merhelede onlar nazik, qısa olur, daha sonra aktiv böyüme fazasına keçir. Aktiv böyüme fazası 2-7 il davam edir. Bu fazadan sonra katagen faza – saçların tökülmeye hazırlıq fazası başlayır ve 2-4 hefte davam edir. Nehayet tökülme fazası follikulun derinliyinden asılı olaraq 3-4 ay teşkil edir. Buna göre de tebii tökülmeden artıq saç itkisi müşahide olunduqda sebebi üç ay evvelde axtarmaq lazımdır.


Saç tökülmesinin sebebleri ve klinik tezahürleri
Baxmayaraq ki, netice etibarı ile hem keçelleşme, hem de saç tökülmesi insanın xeyli miqdarda saç itirmesine getirib çıxarır bu proseslerin sebebleri müxtelifdir. Saç tökülmesinin geniş yayılmış sebeblerinden biri orqanizmde demir çatışmazlığıdır. Qadınlar aybaşı dövründe tebii qan itkisi sebebinden menstruasiya zamanı tez-tez demirdefisitli anemiyadan eziyyet çekir. Bu veziyyetin ilk klinik tezahürleri deri, dırnaq ve saçlar terefden müşahide olunur. İntensiv fiziki yüklenme, balanslaşdırılmamış qidalanma ve keskin pehrizler de anemiyanın inkişafına getirib çıxara biler. Bu zaman saçlar cansız, quru ve tez qırılan olur; antianemik müalice aparılmadıqda saç tökülmesi prosesi daha da güclenir.

Stress


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Saç xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 829