canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Baş beynin absesi

Baş beynin absesi — kelle boşluğunda irinin mehdud şekilde toplanmasıdır. Abseslerin üç tipi ayırd edilir: beyindaxili, subdural ve epidural. Baş beyin abseslerinin simptomları irinliyin yerleşmesinden ve ölçülerinden asılıdır. Patologiyanın klinikası spesifikliye malik deyil ve hecmi olan istenilen töremenin klinikasına müvafiq ola biler. Baş beynin abseslerinin diaqnostikası baş beynin KT ve ya MRT-i ile aparılır. Kiçik ölçülü absesler zamanı konservativ müalice heyata keçirilir. Baş beyin medeciklerinin yanında yerleşen, hemçinin kelledaxili tezyiqin keskin yükselmesine sebeb olan absesler cerrahi müdaxile teleb edir; cerrahi müdaxile mümkün olmadıqda abses stereotaksik punksiya olunur.

Baş beynin absesi barede ümumi melumat
Baş beynin abseslerinin üç tipi ayırd edilir: beyindaxili (irinin beyin maddesinde toplanması), subdural (beynin sert qişasının altında yerleşir) ve epidural (beynin sert qişasının üstünde yerleşir). İnfeksiya kelle boşluğuna esasen hematogen, açıq kelle-beyin travmaları; burunetrafı ciblerin, orta ve daxili qulağın irinli-iltihabi prosesleri; neyrocerrahi müdaxileden sonra infeksiyalaşmış yaralarla daxil olur.

Baş beynin hematogen abseslerinin yaranma sebebleri, adeten, ağciyerlerin iltihabi prosesleridir (bronxoektaziya, plevranın empieması, xroniki pnevmoniya, ağciyerlerin absesi). Bu zaman bakterial embol infeksiyalaşmış trombdur (iltihabi ocağın periferiyasındalı damardan). Bu tromb böyük qan dövranına düşür ve qan axını ile beyin damarlarına getirilir ve burada kiçik kalibrli damarlarda (prekapilyar, kapilyar ve ya arteriol) fiksasiya olunur. Absesin patogenezinde xroniki (ve ya keskin) bakterial endokardit, mede-bağırsaq traktının infeksiyaları ve sepsis de müeyyen rol oynayır.


Açıq kelle-beyin travmalarında beyin absesi infeksiyanın birbaşa kelle boşluğuna düşmesi neticesinde inkişaf edir. Sülh dövründe bele absesler 15-20% hallarda meydana çıxır. Herbi emeliyyatlar zamanı bir neçe defe artır (mina partlayışı neticesinde


[1] 2 3 ... 8 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Sinir xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 839