canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İnsult

İnsult – beyin qan dövranının keskin pozulması neticesinde baş beyinde ocaqlı zedelenmenin yaranması ile xarakterize olunur. İşemik ve ya hemorragik xarakter daşıya biler. İnsult ekser hallarda bedenin sağ ve ya sol yarısında etraflarda qefil zeiflik, üzün asimmetriyası, huşun, nitq ve görmenin pozulması, başgicellenme ile tezahür edir. Diaqnoz klinik, laborator, tomoqrafik ve damar müayinelerinin neticeleri esasında qoyulur. Müalice orqanizmin heyat fealiyyetinin temininden, ürek, teneffüs ve metabolik pozğunluqların korreksiyasından, serebral ödemle mübarizeden, spesifik patogenetik, neyroprotektor ve simptomatik terapiyadan, ağırlaşmaların qarşısının alınmasından ibaretdir.

İnsult haqqında ümumi melumat
İnsult – baş beyin damarlarının anomaliyaları ve yaxud damar xestelikleri neticesinde yaranan keskin damar patologiyasıdır. İnsult keçirmiş pasiyentlerin texminen 80%-de elilliye getirib çıxaran nevroloji pozğunluqlar müşahide olunur. Bele xestelerin teqriben 1/4 hissesinde özüne xidmet etme bacarığı itir. O üzden insult zamanı tecili adekvat tibbi yardımın gösterilmesi ve reabilitasiyanın müteşekkil formada aparılması sehiyye sisteminin, klinik nevrologiya ve neyrocerrahiyyenin vacib meselelerinden sayılır.

İnsultun 2 esas növü mövcuddur: işemik ve hemorragik. Onlar ferqli inkişaf mexanizmine ve müalice sxemine malikdir. İnsult hallarının 80%-ni işemik, 20%-ni ise hemorragik forma teşkil edir.


İşemik insulta (beyin infarktı) serebral arteriyaların keçiriciliyinin pozulması sebeb olur. Zedelenmiş arteriyanın tehciz etdiyi beyin toxumalarında uzunmüddetli işemiya ve geridönmeyen deyişiklikler baş verir.

Hemorragik insult beyin damarının patoloji (atravmatik) cırılması neticesinde serebral toxumalara qansızma ile xarakterize olunur. İşemik insult adeten 55-60, hemorragik forma ise 45-55 yaşlı şexslerde müşahide edilir.

İnsultun yaranma sebebleri
İnsultun yaranma sebebleri
İnsultun başlıca yaranma sebeblerine arterial hipertenziya, üreyin işemik


[1] 2 3 ... 9 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Sinir xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 829