canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Süd vezi adenoması

Süd vezi adenoması – vezili epitel hüceyrelerinden inkişaf eden süd vezilerinin xoşxasseli şişidir. Adeten, genc yaşlarda meydana çıxır, 40-45 yaşdan sonra, demek olar ki, diaqnostika olunmur. Patologiyanın inkişafının ehtimal olunan sebebi hormonal balansın pozulmasıdır. Süd vezi adenoması elastik, hereketli, şarabenzer ve ya sferik formalı töremedir, adeten, vezin sethine yaxın yerleşir. Tek ve ya çoxsaylı ola, bir ve ya her iki süd vezinde lokalizasiya oluna biler. Diaqnoz obyektiv müayine, USM, MRT ve biopsiyaların neticelerine esasen qoyulur. Müalicesi cerrahidir.

Süd vezi adenoması barede ümumi melumat
Süd vezi adenoması vezili epitel hüceyrelerinden inkişaf eden xoşxasseli şişidir. Mastopatiyaların növlerine aiddir. Bir qayda olaraq, 15-35 yaşlarda diaqnostika olunur. Tez-tez hamilelik dövründe meydana çıxır. Preklimakterik ve klimakterik dövrde mövcud şişler residivleşir, yenileri ise yaranmır. Fibroadenomalarla (fibroz ve vezili toxumadan teşkil olunmuş xoşxasseli yenitöremeler) müqayisede nadir hallarda aşkar olunur. Süd vezi adenomaları bedxasseli formaya keçmeye meyilli deyil. Hormonal asılı şişler qrupuna aiddir; menstrual tsiklin fazasından, hemçinin hamilelik ve laktasiya dövründen asılı olaraq müeyyen deyişikliklere meruz qalır. Süd vezi adenomalarının diaqnostikası ve müalicesi onkologiya ve mammologiya sahesinin mütexessisleri terefinden heyata keçirilir.

Süd vezi adenomasının inkişaf sebebleri
İnkişafının esas sebebi hormonal disbalansdır. Mütexessisler progesteron defisiti ile izafi estrogenin kombinasiyasında müeyyen bir ehemiyyetin olduğunu qeyd edirler. Süd vezi adenomalarının inkişafında prolaktinin seviyyesinin yükselmesi müeyyen rol oynaya biler. Bu ve bezi başqa hormonların disbalansı hestasiya dövründe süd vezilerinin deyişiklikleri ve laktasiya dövründe böyük funksional yüklenme ile yanaşı getdikde vezili epitelin proliferasiyası ve süd vezi adenomalarının emele gelmesine şerait yaradır.


Bele xesteliyi olan qadınlarda


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Süd vəzi xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 842