canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hallux valgus

Hallux valgus – pencenin baş barmağının ayaqdarağı-falanqa oynağı seviyyesinde bayıra doğru eyilmiş deformasiyasıdır. Xestelik birinci ayaqdarağı-falanqa oynağının proqressivleşen artrozoartriti ile müşayiet olunur. Xestelik tedricen inkişaf edir ve, adeten, yaş artdıqca derinleşir. Yeriyerken ağrıların meydana çıxması ile özünü gösterir, gece ağrıları da mümkündür. Deformasiya çox olduqda I ayaqdarağı-falanqa oynağında hereki mehdudluq yaranır. Diaqnoz esas klinik elametlere ve rentgenoqrafiyaya esasen qoyulur. Erken merhelede müalice konservativ ve simptomatikdir. Güclü deformasiyalarda cerrahi korreksiya icra edilir.

Hallux valgus barede ümumi melumat
Hallux valgus – ayaqdarağı-falanqa oynağında pencenin birinci barmağının valqus deformasiyasıdır. Deformasiya neticesinde barmaq xarice doğru eyilir. Xestelik qadınlarda kişilerle müqayisede 10 defe çox aşkar olunur. Ehtimal olunur ki, bele bir ferqin sebebi qadınların bağ aparatının zeifliyi, narahat, dar ve hündürdaban ayaqqabılar geyinmesi ile elaqelendirilir. Xestelik geniş yayılmışdır ve bütün yaş dövrlerinde meydana çıxır.

Hallux valgus-un sebebleri
Deformasiyanın inkişafının esas sebebi, adeten, birleşdirici toxumanın yetersizliyidir. Bu, köndelen yastıpencelik, oynağın hedden artıq hereketliliyi, varikoz xesteliyi; bağ, fassiya ve derinin çox dartılması neticesinde meydana çıxa biler. İrsi meyillik– bir qayda olaraq, xestenin yaxın qohumlarında (ana ve ya nene) da bele deformasiya aşkar olunur. Diger faktorlar: hündür daban ayaqqabılar; narahat, dar ve ya kiçik ölçülü ayaqqabılar geyinmek ikincili amillerdir ve Hallux valgus-un formalaşmasına tekan verir. Hallux valgus-un ikinci qrup sebebleri – anadangelme deformasiyalar, pencenin travmaları, baldır ve pence ezelelerinin sinir techizatının pozulması müşahide olunan bir sıra xesteliklerdir (mes., poliomielit).


Hallux valgus-un patogenezi
Bağların zeifliyi ile yanaşı, birinci barmağı yaxınlaşdıran ve uzaqlaşdıran ezelelerin qeyri-beraber


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Travmatoloji və ortopedik xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 856