canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Onurğanın inkişaf anomaliyaları

Onurğanın inkişaf anomaliyaları – feqerelerin sayının ve ya formasının deyişiklikleri ile müşayiet olunan anadangelme veziyyetdir. Növünden ve deyişikliklerin ağırlıq derecesinden asılı olaraq onurğanın inkişaf anomaliyaları simptomsuz gede ve ya xestenin xarici görünüşünün deyişilmesi ve nevroloji simptomatika (hissiyyatın pozulması, parezler, trofik pozulmalar) ile müşayiet oluna biler. Onurğanın istenilen inkişaf anomaliyası feqere sütununun statik davamlılığını azaldır ve onurğanın qazanılmış xesteliklerinin inkişaf ehtimalını artırır. Obyektiv müayine, rentgenoqrafiya, KT ve MRT-e esasen diaqnostika olunur. Sinir sisteminin zedelenmesinin ağırlıq derecesini qiymetlendirmek meqsedile nevroloji müayine aparılır. Kompensator veziyyetlerde müalice konservativdir; massaj, müalicevi beden terbiyesi ve fizioterapiyadan ibaretdir. Derin anomaliyalar, ağır fesadların inkişafı tehlükesi olduqda cerrahi korreksiya gösterişdir.

Patanatomiya
İnsanın onurğa sütunu boyun (7 feqere), döş (12 feqere), bel (5 feqere) oma (5 feqere) ve büzdüm (1-3 feqere) hisseden ibaretdir. Feqereler arasında elastik feqerearası disk yerleşir ve amortizasiya rolunu oynayır. Her bir feqere bir neçe çıxıntıya malikdir ve bu çıxıntılar vasitesile yuxarı ve aşağı feqerelerle oynaq emele getirerek birleşirler. Her bir feqerenin merkezi hissesinde boşluq var, bu boşluq onurğa beyni qişası ile örtülür. İnkişafdan qalma, formanın deyişilmesi ve başqa pozulmalar zamanı sadalanan strukturların normal münasibeti pozulur; bu ise sinir toxumasının sıxılmasına, diskin amortizasiyası funksiyasının pisleşmesine ve oynaqların hedden artıq yüklenmesine getirib çıxarır. bu pozulmalar patoloji simptomatikanın meydana çıxmasına ve onurğanın başqa xesteliklerinin inkişafına revac verir.

Onurğanın inkişaf anomaliyalarının tesnifatı
Onurğanın inkişaf anomaliyaları anatomik patologiya, hemçinin tezahürlerin ağırlıq derecesinden asılı olaraq kifayet qeder rengareng patologiyalar qrupudur. Anatomik


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Travmatoloji və ortopedik xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 841