canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yumşaq toxumaların absesi

Yumşaq toxumaların absesi — ezelelerde ve ya derialtı piy qatında lokalizasiya olunmuş, etraf toxumalardan ayrılmış ve irinli möhteviyyatla dolu boşluqdur. Patologiya ödem, hiperemiya, ağrılı deri ve fluktuasiya simptomu ile xarakterize olunur; ümumi somatik deyişikliklerle (baş ağrıları, hiperemiya, nasazlıq, yuxunun pozulması) ile müşayiet olunur. Diaqnostika zedelenmiş nahiyenin obyektiv müayinesi, USM, rentgenoloji müayine, absesin diaqnostik punksiyası ve möhteviyyatın bakterioloji analizinden ibaretdir. Abses formalaşdıqdan sonra onun yarılması heyata keçirilir, sonra ise boşluq postoperativ drenaj olunur ve antiseptik mehlullarla yuyulur.

Yumşaq toxumaların absesi barede ümumi melumat
Yumşaq toxumaların absesi başqa irinli-iltihabi xesteliklerden infiltrativ kapsulun olması ile ferqlenir; hemin kapsul piogen membran da adlandırılır. Başqa lokalizasiyalı absesler de oxşar kapsula malikdirler. Yumşaq toxumaların absesinin kapsulu onu yaxınlıqdakı anatomik strukturlardan ayırır ve irinli prosesin yayılmasının qarşısını alır. Lakin irinli eksudatın miqdarının artması absesin böyümesine ve onun membranının nazikleşmesine, belelikle, absesin cırılmasına getirib çıxara biler. Bu zaman irinli möhteviyyat etraf toxumalara ve ya ezelelerarası mühite axır ve diffuz irinli iltihaba – fleqmonaya sebeb olur.

Yumşaq toxumaların absesinin sebebleri
Yumşaq toxumaların absesi hemin toxumalara irintöredici mikroorqanizmlerin düşmesi ile elaqelidir. Patologiyanın klinik hallarının ¼-i stafilokok menşelidir. Bundan başqa, streptokoklar, bağırsaq çöpleri, proteyler, göy-yaşıl irin çöpleri, klostridiler ve s. patogen mikroorqanizmler de töredici kimi çıxış ede biler. Yumşaq toxumaların absesi tez-tez polimikrob etiologiyalı olur. Sümük vereminde yumşaq toxumaların verem mikobakteriyaları terefinden töredilmiş “soyuq” absesi müşahide oluna biler.


Yumşaq toxumaların absesine sebeb olan irintöredici mikroorqanizmler toxumalara, adeten, yaralanma, travma, mikrotravma,


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Travmatoloji və ortopedik xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 826