canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Üreyin işemik xesteliyi

Üreyin işemik xesteliyi (ÜİX) – ürek ezelesinin qan techizatının çatışmazlığı ve ya dayanması (işemiya) neticesinde miokardın üzvi ve funksional zedelenmesidir. ÜİX keskin (miokard infarktı, üreyin dayanması) ve xroniki (stenokardiya, postinfarkt kardioskleroz, ürek çatışmazlığı) hallarla tezahür edir. ÜİX-nin klinik elametleri xesteliyin klinik formasından asılıdır. ÜİX qefleti ölümün en geniş yayılmış sebebi sayılır.

Üreyin işemik xesteliyi barede ümumi melumat
Üreyin işemik xesteliyi müasir kardiologiyanın ve ümumilikde tibbin en ciddi problemi hesab olunur. ÜİX esasen aktiv yaş dövründe (55-64 yaş) olan kişilerde rast gelinerek, elillik ve ya qefleti ölümle neticelenir.

ÜİX-nin inkişafının esasında ürek ezelesinin qan techizatına olan telebatı ile faktiki koronar qan dövranı arasındakı disbalans dayanır. Bu disbalans miokardın telebatının keskin artması, amma onun temin olunmaması ve ya adi telebat fonunda koronar qan dövranının azalması ile elaqedar inkişaf ede biler. Miokardın qan techizatının çatışmazlığı koronar qan dövranının zeiflediyi, ürek ezelesinin ise telabatının keskin artdığı hallarda daha qabarıq ifade olunur. Ürek toxumasının qan techizatının azalması, onların oksigen aclığı üreyin işemik xesteliyinin müxtelif formaları ile tezahür edir. ÜİX qrupuna miokard işemiyasının keskin inkişaf eden ve xroniki gedişli, onun distrofiyası, nekrozu, sklerozu ile müşayiet olunan halları daxildir. Bu patologiyalar hemçinin kardiologiyada müsteqil nozoloji vahid kimi qebul edilir.


Üreyin işemik xesteliyinin yaranma sebebleri ve risk amilleri
Üreyin işemik xesteliyinin sebebleri
ÜİX-nin klinik hallarının böyük ekseriyyetine (97-98%) koronar arteriyaların müxtelif ifade derecesine malik aterosklerozu (menfezin aterosklerotik lövhe ile cüzi daralmasından tam damar okklüziyasına qeder) sebeb olur. 75%-lik koronarostenozda ürek ezelesinin hüceyreleri oksigen çatışmazlığına reaksiya verir, pasiyentlerde gerginlik stenokardiyası inkişaf edir. ÜİX-nin


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Ürək-damar xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 856