canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Vegetativ-damar distoniyası

Vegetativ-damar distoniyası – vegetativ sinir sistemi terefinden damar tonusunun tenziminin pozulması neticesinde yaranan funksional pozğunluqlar kompleksidir. Tutmaşekilli ve ya daimi ürekdöyünme, güclü terleme, baş ağrıları, ürek nahiyesinde sancılar, üzün qızarması ve ya avazıması, etrafların soyuması, bayılma halları ile tezahür edir. Nevrozlar, dayanıqlı arterial hipertenziyaya getirib çıxara, heyat keyfiyyetini ehemiyyetli derecede poza biler.

Vegetativ-damar distoniyası barede ümumi melumat
Vegetativ-damar distoniyası her hansı bir üzvi patologiya fonunda inkişaf eden elametler toplusundan ibaretdir, bu sebebden o, müasir tebabetde müsteqil xestelik kimi qebul edilmir. Tibbi edebiyyatda vegetativ-damar distoniyasının vegetativ disfunksiya, angionevroz, psixovegetativ nevroz, vazomotor distoniya, vegetativ distoniya sindromu kimi sinonimlerine rast gelmek mümkündür.

«Vegetativ-damar distoniyası» anlayışına orqanizmin daxili homeostazının (AT, ÜYT, istilik mübadilesi, bebekler, bronxların eni, hezm ve ifrazat funksiyası, insulin ve adrenalin sintezi) vegetativ tenziminin pozulması ile elaqedar damar tonusunun, toxuma ve orqanlarda qan dövranının pozulması daxildir.

Vegetativ-damar distoniyası geniş yayılmış pozğunluqdur, ehalinin 80%-de müşahide edilir, bu halların 1/3 hissesi terapevtik ve nevroloji yardımın aparılmasını teleb edir. Vegetativ-damar distoniyasının ilkin tezahürleri uşaqlıq ve ya pubertat dövrüne tesadüf edir; ifadeli deyişiklikler 20-40 yaşlarda özünü büruze verir. Kişilerle müqayisede qadınlar vegetativ disfunksiyanın inkişafına daha çox (3 defe artıq) meruz qalır.

Vegetativ sinir sisteminin morfo-funksional xarakteristikası
Vegetativ-damar distoniyasının sebebleri
Vegetativ sinir sistemi (VSS) orqanizmde vacib funksiyaları yerine yetirir: daxili orqanların fealiyyetine nezaret etmek ve tenzimlemekle, homeostazın – daxili mühitin daimi balansının stabilliyini temin edir. VSS fealiyyetine göre avtonomdur – şüurlu, iradi


[1] 2 3 ... 8 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Ürək-damar xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 855