canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Alkoqol nefropatiyası

Alkoqol nefropatiyası – böyreklerin iltihab xarakterli xroniki zedelenmesidir. Patologiyanın esasında etil spirti ve onun metabolitlerinin orqanizme induksiyaedici tesiri neticesinde yaranan autoimmun mexanizmler durur. Simptomların ifadeliliyi patologiyanın tipinden asılıdır; xesteliyin gedişi xroniki böyrek çatışmazlığı (XBÇ) elametleri inkişaf edenedek simptomsuz keçir, bezi formalarda proqressivleşen hematuriya ve hipertenziya müşahide olunur. Alkoqol nefropatiyasının diaqnostikası obyektiv müayine, böyreklerin fealiyyetinin laborator ve instrumental müayineler vasitesile qiymetlendirilmesine esasen aparılır. Müalice alkoqollu içkilerin qebuluna qadağanın qoyulması ve simptomatik müaliceden ibaretdir.

Alkoqol nefropatiyası barede ümumi melumat
Alkoqol nefropatiyası hem de qaraciyer qlomerulopatiyası, xroniki alkoqol qlomerulonefriti (XAQN) ve ya alkoqol IgA-nefriti kimi tanınır. Patologiyanın adının sinonimleri xesteliyin patogenezinin esas merhelelerini eks etdirir. Bu merheleler başqa orqanların (qaraciyer) prosese celb olunması ve böyreklerin immunoqlobulin A-nın iştirakı ile immun zedelenme mexanizmlerinden ibaretdir. XAQN-nin yayılması planetin müxtelif regionlarında spirt terkibli mehsulların qebul derecesi ile birbaşa qarşılıqlı elaqededir. Hekime müraciet edenlerin sayı xeyli az olduğundan deqiq statistik melumatlar belli deyil. Hekime müracietlerin az olmasının sebebi xesteliyin uzun müddet simptomsuz gedişidir. Bele xestelerin qeydiyyata alınmasını çetinleşdiren amillerden biri de alkoqol nefropatiyasının tez-tez “alkoqol xesteliyi” adlı simptomokompleksin bir hissesi olması faktıdır.

Alkoqol nefropatiyasının sebebleri
XAQN-nin inkişafına dair bir neçe esas nezeriyye mövcuddur; onlardan her hansı birine dair etibarlı ve birmenalı melumat yoxdur. Konsensusun olmama sebebleri alkoqol nefropatiyasının müxtelif klinik ve morfoloji tezahürlerinden ibaretdir; bu, sidikçıxarıcı sistemin bir neçe zedelenme mexanizminin olmasını qebul etmeye esas


[1] 2 3 ... 9 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Uroloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 888