canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Analgetik nefropatiya

Analgetik nefropatiya – qeyri-steroid iltihab eleyhine preparatların (başlıca olaraq fenasetin esaslı; az derecede ibuprofen, indometasin, natrium metamizol, asetilsalisil turşusu) uzunmüddetli qebulu neticesinde yaranan böyreklerin tubulointerstisial xarakterli zedelenmesidir. QSİEP-ın yan tesirlerinin sebeb olduğu başqa orqanların zedelenmeleri (medede, belde ve sağ qabırğaaltı nahiyede ağrılar; zeiflik, başgicellenme) fonunda leng proqressivleşen böyrek çatışmazlığı ile xarakterize olunur. Diaqnostika böyreklerin laborator ve instrumental müayinelerine (sidiyin analizi, USM, KT) esaslanır. Müalice analgetiklerin qebulunun dayandırılması ve simptomatik terapiyadan ibaretdir.

Analgetik nefropatiya barede ümumi melumat
Analgetik nefropatiya ve ya analgetik interstisial nefrit (AİN) iltihabeleyhine preparatlar qrupuna mensub olan ağrıkesici preparatların qebulunun qeyri-kafi neticesidir. Evvel bele hesab olunurdu ki, bele ciddi yan tesirler yalnız fenasetine xasdır (fenasetin nefropatiyası); lakin sonralar müeyyen olundu ki, ifrazat sisteminin daha az zedelenmelerini oxşar kimyevi quruluşlu başqa anagetikler de teşviq ede biler. Patologiyanın yayılması ağrıkesicinin tanınmasından asılıdır; esasen Skandinaviya ve Qerbi Avropa ölkelerinde, ABŞ-da, Avstraliyada rast gelinir (sonuncuda AİN payına bütün nefropatiyaların 20%-i düşür). Qadınlar kişilerle müqayisede orta hesabla 6-8 defe çox xestelenirler; bu, qadınların (menstruasiya dövründe, miqrenler) analgetikleri kişilere nisbeten daha çox qebul etmesi ile bağlıdır.

Analgetik nefropatiyanın sebebleri
Nefropatiyanın inkişafının başlıca sebebi qeyri-steroid iltihabeleyhine preparatların uzun müddet qebulu hesab olunur. Mes., sübut olunmuşdur ki, fenasetinin 1-3 il erzinde her gün 1 qram qebulu ifrazat sisteminin zedelenmesine, demek olar ki, zemanet verir. Bezi gösterişlere esasen terkibinde QSİEP-ın bir neçe növü olan; onların kofein ve ya kodeinle kombinasiyası olan kompleks preparatlar böyrek funksiyalarının


[1] 2 3 ... 8 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Uroloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 884