canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Balkan endemik nefropatiyası

Balkan endemik nefropatiyası — Balkan yarımadasının endemik regionlarında yaşayan insanların böyrek parenximasının tubulointerstisial qeyri-iltihabi zedelenmesidir. Astenik sindrom, bel nahiyesinde ağrılar, deri örtüklerinin solğunluğu ve mis rengli çaları, ksantoxromiya, makrohematuriya, poliuriya, polidipisya ile tezahür edir. Qanın ve sidiyin ümumi ve biokimyevi analizi, böyreklerin USM, MRT, KT, MSKT müayineleri, ümumi ve ekskretor uroqrafiya, nefrossintiqrafiya, bioptatın histoloji müayinesi vasitesile diaqnostika olunur. Pasientlere simptomatik antianemik, antiişemik, detoksikasion, evezedici böyrek terapiyası, böyrek köçürülmesi tövsiye olunur.

Balkan endemik nefropatiyası barede ümumi melumat
İlk defe Balkan endemik nefropatiyası (BEN) 1942-ci ilde Yuqaslaviya nefriti kimi tesvir olunmuşdur. 1956-cı ilde analoji klinik menzereli böyrek patologiyasının bolqarlar ve rumınlarda da aşkarlanması haqda melumatlar yayıldı. BEN serbest nozoloji vahid kimi ÜST ekspertleri terefinden 1964-cü ilde qebul olundu. Qeyri-iltihabi tubulointerstisial nefrit ekser hallarda Dunay çayı sahillerinde yerleşen Balkan yarımadası ölkelerinin (Bolqarıstan, Bosniya-Hersoqovina, Rumıniya, Serbiya, Sloveniya, Xorvatiya) kend ehalisi arasında qeyd olunmuşdu. Ocaqlarda xestelenme 30-33% teşkil edir. Bütün endemik regionlar düzenliklerde, tepeler ve çay ehatesinde yerleşirler; qeyri-endemik regionlarla növbeleşirler. Esas pasient kontingentini 30-60 yaşlı kend ehalisi teşkil edir. 40-45 yaşa qeder qadınlar kişilerden iki defe çox xestelenir; sonralar bu ferq beraberleşir. Şeher ehalisi, uşaq ve yeniyetmelerde xesteliye, adeten, rast gelinmir. Balkan ölkelerini erken terk etmiş emiqrantlar nadir hallarda xestelenir. Ocaqda yaşayan immiqrantlarda BEN 15-20 il sonra inkişaf ede biler.

Balkan endemik nefropatiyasının sebebleri
Xesteliyin etiologiyası tam öyrenilmeyib. Urologiya ve nefrologiya sahesinde çalışan mütexessisler patologiyanın menşeyine dair bir neçe nezeriyye işleyib


[1] 2 3 ... 8 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Uroloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 884