canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Böyreyin absesi

Böyreyin absesi – pielonefritin ağırlaşması olub, psevdokapsulla mehdudlaşan böyrekdaxili infeksion prosesle seciyyelenir. Onun simptomları müxtelifdir: bel nahiyesinde ağrı, qızdırma, hemodinamik deyişiklikler, keskin intoksikasiya elametleri. Diaqnostika qan ve sidik kulturalarında töredicilerin teyinine, böyreklerin KT, ultrases müayinesine esaslanır. Müalice konservativ ve ya cerrahi yolla heyata heyata keçirilir. Birinci halda irinli ocağı aradan qaldıran antibakterial ve dezintoksikasion terapiya aparılır. İkinci halda ise absesin drenajlanması, parsial nefrektomiya icra olunur. Ağırlaşmış formalarda nefrektomiyaya ehtiyac yaranır.

Böyreyin absesi barede ümumi melumat
Böyreyin absesi bu orqanın beyin (kortikomedulyar abses) ve ya qabıq maddesinde (karbunkul, kortikal irinlik) yerleşir. Bu patologiya peritondaxili bütün irinli-destruktiv töremelerin 0,2%-ni teşkil edir. Beyin maddesinde irinli ocağın formalaşması yaş ve cinsden asılı olmadan beraber tezlikde baş verir. Ölüm halları texminen 12%-dir. Diaqnostika gecikdirildikde bu gösterici xeyli artır. Böyreyin kortikal absesine daha çox kişilerde (75%) tesadüf olunur. Bu forma ilkin ekstrarenal bakterial ocaqdan mikrobların hematogen yolla yayılması neticesinde emele gelir. Kortikomedulyar irinlik qalxan infeksiya zamanı yaranır.

Böyreyin absesinin yaranma sebebleri
Böyreyin absesinin yaranma sebebleri
Absesin başlıca sebebi sidik-ifrazat orqanlarında mikrob florasının çoxalması ve ya töredicinin qan cereyanı ile böyreye daxil olmasıdır. Sidik kulturalarında adeten qram-menfi bağırsaq bakteriyaları, qızılı stafilokokk, klebsiella, polimikrob infeksiyası aşkarlanır. Xestelik müxtelif genezli immunosupressiya fonunda inkişaf edir. Böyreyin absesine getirib çıxaran veziyyetler aşağıdakılardır:

Sidik-ifrazat yollarının residivleşen infeksiyaları. Kortikomedulyar absesli pasiyentlerin texminen 66%-nin anamnezinde sidik-ifrazat yollarının residivleşen infeksiyasına rast gelinir. Sistit, prostatit


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Uroloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 879