canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hidronefroz

Hidronefroz – kasa-leyen kompleksinin proqressiv şekilde genişlenmesidir. Patologiya böyrekden sidik axınının pozulması neticesinde yaranır. Zamanla böyerk parenximası atrofiyaya uğrayır. Hidronefrozun elametlerine bel nahiyesinde ağrı (sızıltılı ve ya böyrek sancısına benzer), hematuriya, tezleşmiş sidik ifrazı, arterial hipertenziya aiddir. Diaqnostika prosesinde sidik kisesi ve böyreklerin USM, sidik kisesinin kateterizasiyası, venadaxili uroqrafiya, sistouretroqrafiya, böyreklerin KT ve MRT, pieloqrafiya, böyreklerin sintiqrafiyası, nefroskopiya aparılır. Hidronefrozun müalicesi sidik axınını pozan sebebin aradan qaldırılmasından ibaretdir; texiresalınmaz yardım qisminde nefrostomiya icra olunur.

Hidronefroz haqqında ümumi melumat
Hidronefrozun yaranma sebebleri
Hidronefroz ve ya böyreklerin hidronefrotik transformasiyası sidiyin fizioloji axınının pozulması ile elaqedar baş verir. Neticede böyrek boşluqları patoloji formada genişlenir, orqanın interstisial toxuması deyişir, parenxima atrofiyalaşır. 20-60 yaşlarda hidronefrozun inkişaf tezliyi kişilerle müqayisede qadınlarda daha yüksek olur. Bu ise hamilelik ve ginekoloji onkoxesteliklerle bağlıdır. 60 yaşdan sonra hidronefroza esasen prostat vezin adenoması ve ya xerçenginden eziyyet çeken kişilerde rast gelinir.

Hidronefrozun yaranma sebebleri
Xesteliyin sebebleri 2 qrupa bölünür:

sidik-ifrazat sisteminin her hansı bir şöbesinde (sidik axarları, sidik kisesi, uretra) obstruksiya ve ya manee töreden amiller
sidik kisesi qapaqlarının fealiyyetinin pozulması neticesinde sidiyin geriye axması
Sebebin xarakteri ve lokalizasiyasından asılı olaraq, hidronefroz daxili, xarici ve funksional olur.

Uretra seviyyesinde. Sidik kanalının daxili zedelenmeleri: divertikullar, uretranın strikturaları ve atreziyası hidronefrozun inkişafına tekan verir. Xarici maneeler qisminde prostat vezinin hiperplaziya ve xerçengi iştirak edir.
Sidik kisesi seviyyesinde. Sidik daşı xesteliyi, sistosele,


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Uroloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 887