canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qadınlarda sistit

Qadınlarda sistit – sidik kisesinin selikli (bezen selikaltı ve ezele) qişasının keskin ve ya xroniki gedişli iltihabi zedelenmesidir. Ağrılı ve tezleşmiş sidik ifrazı, kiçik çanaq nahiyesinde ağrılar, sidik kisesinin tam boşalmaması hissi, subfebrilitet, sidikde selik ve qanın olması ile tezahür edir. Sistitin diaqnostostikası sidiyin analizi (ümumi, Neçiporenko üsulu ile, bakterial ekilme), ginekoloji baxış ve uşaqlıq yolu mikroflorasının müayinesi, sidik kisesinin USM, sistoskopiyayanın neticelerine esaslanır. Qadınlarda sistitin terapiyasında antibiotikler, uroseptikler, sidik kisesinin instillyasiyası, fizioterapiyadan istifade olunur.

Qadınlarda sistit barede ümumi melumat
Statistik melumatlara göre her ikinci qadın heyatında en azı bir defe bu xestelikle rastlaşır. Patologiya esasen reproduktiv yaşda olan (20-40 yaş) pasiyentlerde aşkarlanır; hemçinin sistit 4-12 yaşlı qızlar arasında da geniş (bu yaş qrupuna daxil olan oğlanlarla müqayisede 3 defe artıq) yayılmışdır. 11-21% hallarda qadınlarda sistit xroniki xarakter alaraq, il erizinde 2 ve daha artıq keskinleşme halları ile özünü büruze verir.

Qadınlarda sistitin yaranma sebebleri
Qadınlarda sistitin yaranma sebebleri
Ekser qadınlarda sistit infeksion menşeli olur. Sidik kanalının xüsusiyyetleri (qısa ve enli uretra), elece de uşaqlıq yolu, anal delik ve uretranın topoqrafik cehetden yaxın yerleşmeleri patogen floranın sidik kisesine qalxan yolla yayılmasını asanlaşdırır. Uretral (qalxan) yoldan elave enen (yuxarı sidik yolları), limfogen (çanaq orqanlarından), hematogen (uzaq orqanlardan) yollarla da infeksiyalaşma mümkündür.


Sistitin töredicileri qisminde bağırsaq çöpü (70-95%), stafilokokk (5-20%), daha az hallarda ise klebsiella, protey, göy-yaşıl irin çöpleri iştirak edir. Qadınlarda sistit çox zaman kandidoz, qardnerellyoz, mikoplazmoz, qonoreya, ureaplazmoz, trixomoniaz, genital verem ve diger infeksiyaların sebeb olduğu kolpit, vulvit, uretrit fonunda inkişaf edir.

Sistitin ilk


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Uroloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 839