canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Süngerebenzer böyrek

Süngerebenzer böyrek – böyrek piramidalarının yığıcı kanalcıqlarının anadangelme multikistoz deformasiyası ile xarakterize olunur. Bu zaman böyrek toxuması süngeri xatırladır. Süngerebenzer böyreyin ağırlaşdığı hallarda (nefrokalsinoz, pielonefrit) böyrek sancısı, hematuriya, piuriya müşahide edilir. Patologiya ekskretor uroqrafiya, retroqrad pieloqrafiyanın kömeyile aşkara çıxarılır. Klinik tezahürlere rast gelindikde müalice fesadların aradan qaldırılmasına yöneldilir. Konservativ terapiya qeyri-effektiv olduqda böyrek daşının çıxarılması, nefrostomiya, orqanın rezeksiyası, nefrektomiya heyata keçirilir.

Süngerebenzer böyrek barede ümumi melumat
Süngerebenzer böyrek – orqanın quruluşunun deyişmesi ile seciyyelenen anadangelme patologiyadır. Adeten ikiterefli olur. Uzun müddet simptomsuz getdikde çox vaxt diger sebeblerden sidik-cinsiyyet sisteminin müayinesi zamanı tesadüfen aşkarlanır. Böyrek öz funksiyasını uzun müddet qoruyub saxlayır. Onun fealiyyet pozğunluğu esasen infeksion prosesler, proqressiv formada daş emelegelme, yuxarı sidik yollarının keçiriciliyinin pozulması ile müşayiet olunur.

Süngerebenzer böyreyin yaranma sebebleri
Süngerebenzer böyreyin yaranma sebebleri
Müasir urologiyada aparılan ekser tedqiqatlar süngerebenzer böyreyin etiologiya ve patogenezine göre bu orqanın polikistozuna oxşar betndaxili anomaliya olduğunu tesdiq etmişdir. Hesab olunur ki, anomaliyanın yaranması embriogenezin gec dövrlerde pozulması ile bağlıdır. Böyreyin yığıcı kanalcıqlarındakı deyişiklikler ise postnatal dövrde de müşahide edile biler. Süngerebenzer böyreyin anadangelme xarakteri sübuta yetirilse de, irsi ötürülme tipi ekseren sporadikdir. Patologiya adeten orta ve ahıl yaşlı kişilerde aşkarlanır. Xesteliyin uzunmüddetli latent gedişi ile elaqedar ona uşaqlıq dövründe çox nadir hallarda rast gelinir.

Süngerebenzer böyreyin patoloji anatomiyası
Xestelerin çox hissesinde böyreyin medulyar maddesinin ikiterefli anomaliyası müşahide edilir.


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Uroloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 856