canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Gözlerin inkişaf anomaliyaları

Gözlerin inkişaf anomaliyaları – gözün ayrı-ayrı strukturlarının ve bütövlükde göz almasının esasının qeyri-düzgün qoyulması neticesinde görme orqanının irsi ve ya qazanılmış inkişaf qüsurudur. Göz almasının ölçülerinin deyişilmesinden başlayaraq onun tamamile yox olmasınadek pozulmaları, buynuz qişa, qüzehli qişa, şüşeyebenzer cisim, büllur ve gözün diger bölmelerinin qeyri-düzgün inkişafı ile xarakterize olunur. Patologiya görmenin zeiflemesi ile müşayiet olunur, tez-tez başqa inkişaf qüsurları ile yanaşı rastlanır. Diaqnostika kliniki elametler, oftalmoskopiya ve gözün biomikroskopiyasına esasen aparılır. Gözlerin inkişaf anomaliyalarının müalicesi görmenin korreksiyası ve gözün zedelenmiş hisselerinin mümkün qeder qorunmasına yönelmişdir; hemçinin esas xestelik de müalice olunur.

Gözlerin inkişaf anomaliyaları barede ümumi melumat
Gözlerin inkişaf anomaliyaları kifayet qeder tez-tez rastlanır. Bir çox sistemli qüsurlar kliniki olaraq görme orqanının müxtelif defektleri şeklinde meydana çıxır. Pediatriyada bu qrup patologiyaların aktuallığı görmenin gündelik heyatda, xüsusen de yenidoğulmuş dövrde mühüm rolu ile elaqelidir. Eyni zamanda gözlerin inkişaf anomaliyalarının çoxu uzun ve ağır korreksiya teleb edir; korreksiya ise, adeten, görme funksiyasının hissevi berpasına getirib çıxarır. Bundan başqa, qüsurların çoxunda müalice meqsedile yüksek texnologiyalı, bahalı cerrahi metodlar istifade olunur. Bu uşaqlar gelecekde, demek olar ki, hemişe elillik qrupuna aid olur ve onlara evde xüsusi telim keçirilmesi gösterişdir.

Gözlerin inkişaf anomaliyalarının sebebleri ve simptomları
İrsi – autosom-dominant, autosom-resessiv, X-xromosomu ile elaqeli ötürüle biler. Bundan başqa, hamileliyin ilk trimestrinde teratogen faktorların tesiri neticesinde emele gelen gözlerin anadangelme inkişaf qüsurlarına da rastlanır. Embriogenezin 2-5-ci heftelerinde görme orqanının esası qoyulur. Radiasiya, alkoqol, nikotin, narkotikler ve qadağan olunmuş dermanların mehz bu


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Uşaq xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 884