canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hipospadiya

Hipospadiya – kişilerde sidik-cinsiyyet sisteminin inkişaf qüsuru olub, sidik kanalının xarici deliyinin penisin başcığına, tac şırımına, cinsi orqanın kötüyüne, xayalıq ve ya aralıq nahiyesine yerdeyişmesi ile xarakterize edilir. Hipospadiya penisin eyilmesi, sidik ifrazı ve cinsi funksiyanın pozulması, aralıq hissenin derisinin qıcıqlanması ve psixoloji diskomfortla müşayiet olunur. Diaqnostika prosesine vizual baxış, xayalıq ve penisin USM, uretroskopiya, uretroqrafiya, urofloumetriya daxildir. Hipospadiyanın korreksiyası cerrahi yolla aparılır.

Hipospasiya haqqında ümumi melumat
Hipospadiya – cinsi orqan ve sidik kanalının anadangelme inkişaf anomaliyası olub, meatusun penisin ventral sethine yerdeyişmesi ile seciyyelenir. Hipospadiya kişilerde aşağı sidik yollarının tez-tez rast gelinen inkişaf qüsurları sırasına daxildir. Yayılma tezliyine göre meatostenoz ve fimozdan sonra III yerde dayanır. Her 400-500 yenidoğulmuşdan birinde bu hala rast gelinir. Hipospadiya uşaqlarda aşkarlanan uroloji patologiyaların 1-4%-ni teşkil edir. Kişi hipospadiyasından ferqli olaraq, qadın hipospadiyasına nadir patologiya sayılır.

Hipospadiyanın yaranma sebebleri
Hipospadiyanın yaranma sebebleri
Hipospadiyanın formalaşması hamileliyin 7-14-cü heftesinde embriogenezin pozulması – rüşeym epitelinin differensiasiya prosesinde normadan kenaraçıxmalarla bağlıdır. Bu pozğunluqlara hamilelerde endokrin sistemin patologiyaları, erken toksikoz, elece de döle spirtli içkilerin, toksiki derman ve kimyevi birleşmelerin tesiri sebeb olur.


Teqdiqatlara esasen hipospadiya esasen EKM ile dünyaya gelen uşaqlarda müşahide olunur. Çünki bele hamilelikler çox vaxt ağırlaşmalarla gedir. Hemçinin hipospadiya xromosom xesteliklerinin (Edvards, Patau sindromları) komponenti sayılır. 10-20% hallarda xestelik irsi xarakter daşıyır.

Tesnifat
Sidik kanalının inkişafdan qalma derecesine göre hipospadiyanın aşağıdakı formaları ayırd edilir:

başçıq hissenin hipospadiyası – uretranın xarici


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Uşaq xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 887