canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Vaxtından evvel doğulmuşların apnoesi

Vaxtından evvel doğulmuşların apnoesi – baş beynin müeyyen strukturlarının morfoloji ve funksional yetişmezliyi neticesinde teneffüsün spontan dayanması tutmalarıdır. Teneffüsün 20 saniyeden az olmayaraq dayanması ile tezahür edir. Ürek döyünmenin lengimesi, qanın saturasiyasının azalması ve deri örtüklerinin renginin deyişmesi (sianoz ve ya solğunluq) ile müşayiet olunur. Erken doğulmuşların apnoesi aparat monitorinqine esasen diaqnostika olunur. Teneffüsün dayanması faktını teneffüs hereketlerinin olmaması tesdiqleyir. Müalice oksigen desteyi, teneffüsün dermanlarla stimulyasiyası, bronx ağacı strukturlarının yetişmesinin süretlendirilmesinden ibaretdir.

Vaxtından evvel doğulmuşların apnoesi barede ümumi melumat
Vaxtından evvel doğulmuşların apnoesine normal hestasiya dövründen (37-42 hefte) qabaq doğulan yenidoğulmuşların 25-50%-inde rastlanır. Yaxın veziyyet periodik teneffüsdür; bu hal üçün erken doğulmuşların apnoesi ile müqayisede nisbeten qısamüddetli tutmalar xarakterikdir. Anlamaq vacibdir ki, erken doğulmuş uşaqlarda teneffüsün dayanma ehtimalı yüksekdir; erken doğulma veziyyeti özü pediatriya üçün çox aktualdır. Çünki bu zaman apnoe ile yanaşı uşağın heyatı üçün tehlükeli olan diger çoxsaylı riskler de mövcud olur. Bu, hestasiyanın 30 heftesinden tez doğulan uşaqlara xüsusen aiddir. Bundan başqa, müvafiq aparat olmadıqda teneffüsün dayanmasını diaqnostika etmek çox çetindir; uşağın uzun müddet ASV aparatında olması da çoxsaylı menfi neticelere getirib çıxarır.

Vaxtından evvel doğulmuşların apnoesinin sebebleri
Teneffüsün spontan dayanmasının esas sebebi merkezi ve periferik sinir sisteminin yetişmemesidir. Teneffüs aktını temin eden sinir liflerinin mielinizasiyası normada hestasiyanın 36-37-ci heftesinde bitir. Hamileliyin erken merhelelerinde doğulmuş bütün uşaqlar vaxtından evvel doğulmuşların apnoesi riskine malik olur. Bundan başqa, teneffüsün dayanması beyin strukturlarının betndaxili infeksiyalar, meningit, medecikdaxili qanaxma ve erken


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Uşaq xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 850