canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yenidoğulmuşun asfiksiyası

Yenidoğulmuşun asfiksiyası – erken neonatal dövrün patologiyası olub, körpenin teneffüsünün pozulması ve hipoksiyanın inkişafı neticesinde yaranır. Yenidoğulmuşun asfiksiyası klinik olaraq doğuşun ilk deqiqesinde körpede serbest teneffüsün olmaması ve ya ürek fealiyyeti fonunda tek-tek, sethi ve ya qıcolma xarakterli nizamsız teneffüs hereketlerinin olması ile özünü büruze verir. Asfiksiyalı uşaqlar reanimasion tedbirler aparılmasına ehtiyac duyurlar. Yenidoğulmuşun asfiksiyasının proqnozu patologiyanın ağırlığından ve vaxtında aparılan müalice tedbirlerinin tamlığından asılıdır.

Yenidoğulmuşun asfiksiyası barede ümumi melumat
Yenidoğulmuşların ümumi sayının 4-6%-de asfiksiya aşkarlanır. Asfiksiyanın ağırlığı qaz mübadilesinin (yenidoğulmuşun qan ve toxumalarında oksigen çatmamazlığı ve karbon qazının toplanması) ağırlıq derecesinden asılıdır. Yaranma vaxtına göre yenidoğulmuşun asfiksiyası birincili (betndaxili) ve doğuşdan sonra ilk sutka erzinde yaranan ikincili (betnxarici) olur. Yenidoğulmuşun asfiksiyası tehlükeli hal olub, neonatal ölüm ve dölün ölü doğulması hallarına sebeb olur.


Yenidoğulmuşun asfiksiyasının yaranma sebebleri
Yenidoğulmuşun asfiksiyası ana ve dölün xestelikleri, hamileliyin gedişinin pozulması netisinde yaranır. Yenidoğulmuşun birincili asfiksiyasının yaranma sebebleri kelledaxili travmalar menşeli keskin ve ya xroniki oksigen çatmamazlığı, betndaxili infeksiyalar (mexmerek, sitomeqalovirus, sifilis, toksoplazmoz, xlamidioz, herpes ve s.), ana ve dölün qanının immunoloji uyğunsuzluğu, dölün inkişaf qüsurları, yenidoğulmuşun teneffüs yollarının dölyanı maye ve ya selikle tam ve ya hissevi obturasiyasi (obturasion asfiksiya) hesab olunur.

Yenidoğulmuşun asfiksiyasının inkişafına ananın ekstragenital patologiyaları (anemiya, ürek qüsurları, ağciyer xestelikleri, tireotoksikoz, şekerli diabet, infeksiyalar), ağırlaşmış mamalıq anamnezi (gecikmiş toksikozlar, ciftin vaxtından evvel ayrılması, hestasiya dövrünün uzanması,


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Uşaq xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 842