canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Limfedema

Limfedema – zedelenmiş nahiyenin (adeten, aşağı etrafların) yumşaq toxumalarının artan ödemleri ile müşayiet olunan patoloji veziyyetdir. Xestelik zamanı ödem mayenin limfa damarları ile axınının pozulması neticesinde inkişaf edir. Xestelik geniş yayılaraq, ehalinin 1/10-inde müşahide olunur. Bütün dünya üzre 10 milyondan artıq insan xroniki infeksiya fonunda inkişaf eden limfedemadan eziyyet çekir. Limfedemalı pasiyentler periferik damarların zedelenmesi olan bütün pasiyentlerin 2,5-7%-ini teşkil edir.

Limfedemanın tesnifatı
Limfedemanın iki tipi ayırd edilir:

Birincili (anadangelme) limfedema. Limfa damarlarının anadangelme patologiyaları ile elaqelidir. Bir qayda olaraq, uşaqlıq ve yeniyetmelik (xestelerin 80%-i 18 yaşa qeder olan qızlardır) dövründe inkişaf edir. Daha çox aşağı, nadir hallarda yuxarı etrafları zedeleyir. Adeten, ikiterefli olur. İrsi limfedema (Nonne-Milroy sindromu, Meige sindromu) 6% teşkil edir. Qalan 94% hallarda xestelik limfa damarlarının anadangelme aplaziyası ve ya hipoplaziyası sebebinden inkişaf edir. Kompense olunmuş birincili limfedema tez-tez hamilelikden ve ya travmalardan sonra süretle proqressivleşir.
İkincili (qazanılmış) limfedema. Limfatik sistemin zedelenmesi infeksiyalar (meselen, qızılyel iltihabı), travmalar, yanıqlar, limfa düyünlerinin kenarlaşdırılması ve ya zedelenmesi ile elaqeli cerrahi müdaxilelerle bağlıdır. Limfa axınının çetinleşmesi venoz dövranın pozulması (qasıq limfa düyünlerinin şüalandırılması ve ekstirpasiyası) ile müşayiet olunduqda patologiya daha ağır keçir. Birincili ile müqayisede ikincili limfedemaya daha çox rast gelinir.
Limfedemanın simptomları
Limfedemalı pasiyentler ağrıdan, zeiflikden, doluluq hissinden, zedelenmiş etrafda ağırlıq hissinden, oynaqlarda hereket mehdudiyyetinden şikayetlenirler. Zedelenmiş nahiyde deri örtükleri solğun, deri büküşü qalınlaşmış olur; derialtı venalar şebekesinin tesviri müeyyen olunmur.


Anadangelme limfedema başlanğıcda etrafların distal


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Vena və limfa düyünlərinin xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 829