canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Trofik xora

Trofik xora – ölü toxumaların kenarlaşmasından sonra yaranan, 6 hefte ve daha uzun müddet erzinde sağalmayan deri ve selikli qişaların açıq yaralarıdır. Patologiyanın yaranma sebebi toxumaların qan dövranının ve ya innervasiyasının yerli pozulmasıdır. Trofik xoralar müxtelif xestelikler fonunda inkişaf edir; uzunmüddetli, davamlı gedişata malik olur ve müaliceye çetinlikle tabe olur. Sağalma esas xesteliyin gedişinden ve xoranın yaranmasına getirib çıxaran patologiyaların kompensasiya imkanlarından birbaşa asılıdır.

Trofik xora barede ümumi melumat
Trofik xora — deri defektinin ve onun yaxınlığında yerleşen yoxumaların uzun müddet sağalmamasıdır. Varikoz trofik xoralar daha çox baldırın aşağı 1/3-inde venaların varikoz genişlenmesi fonunda yaranır. Ödemli etrafda göyümtül, ağrılı leke, sonra ise tedricen bir-birile birleşerek vahid defekt formalaşdıran kiçik xoralar meydana çıxır. Xoralardan qanlı ve irinli ifrazat xaric olur ve bu ifrazat bir çox hallarda qoxulu olur. Patologiyanın gedişi residivleşen, proqressivleşendir; varikozun tam müalicesi deyişilmiş damarlar tamamile xaric olunduqdan sonra mümkündür.

Trofik xoraların inkişafına xroniki venoz çatışmazlıq (venaların varikoz genişlenmesinde, posttromboflebitik xestelikde), arterial qan dövranının pisleşmesi (hipertoniya xesteliyinde, şekerli diabetde, aterosklerozda), limfa axınının pozulması (limfedema), travmalar (donvurmalar, yanıqlar), derinin xroniki xestelikleri (ekzema ve s.) getirib çıxara biler. Xestelik xrom ve ya arsenle zeherlenme, bezi infeksion xestelikler, sistemli xestelikler (vaskulitler), xestelik ve ya travmalar neticesinde uzun müddet hereketsiz uzandıqda yerli qan dövranının pozulması neticesinde (yataq yaraları) de inkişaf ede biler.


Aşağı etrafların trofik xoralarının 70%-den çoxu vena xestelikleri neticesinde töredilir. Bele hallarda patologiyanın tezahürünün diaqnostikası ve aradan qaldırılması ile fleboloq meşğul olur.

Venoz trofik xoraların inkişaf sebebleri
Venoz


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Vena və limfa düyünlərinin xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 845