canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Prolaktin

Prolaktin – hipofizin sintez etdiyi hormondur. Bu madde süd vezilerinin proliferasiyasını ve süd ifrazını süretlendirir. Kişilerde ve hamile olmayan qadınlarda onun miqdarı minimumdur. Prolaktin hamile qadının süd vezilerini emizdirme dövrüne hazırlayır, bundan elave cinsi hevesi artırır.

Qanda prolaktin 4 formada sirkulyasiya edir: kiçik (mikroprolaktin), böyük, qlikolize uğrayan ve makroprolaktin. Bu formalar arasında en aktiv, elece de üstünlük teşkil eden forma mikroprolaktindir. Onun çatışmazlığı ve ya normadan artıq olması cinsi funksiyalar ve laktasiyanın pozulmasına getirib çıxarır. Prolaktinin sintezi hipotalamus terefinden tenzimlenir. Bu proses estrogen, melatonin, tireoliberin, serotonin terefinden stimule olunur. Prolaktin ifrazının blokatorları ise dopamin ve progesterondur.

Prolaktin analizine gösterişler
Prolaktin analizi
Prolaktin seviyyesi qan analizi ile yoxlanılır. Onun kömeyile hipofizin fealiyyeti qiymetlendirilir, sonsuzluq, cinsi funksiyaların pozulması, oliqomenoreya, amenoreya, disfunksional uşaqlıq qanaxmalarının sebebi müeyyenleşdirilir. Prolaktin analizi hemçinin hipofiz şişi – prolaktinomaya şübhe yarandıqda teyin edilir. Bu töreme şox zaman xoşxasseli olur. Lakin ölçüsü heddinden artıq böyüdükde görme sinirini sıxır, baş ağrısı töredir, görmeni pozur, hipofizin diger hormonlarının sintezine mane olur. Neticede qadınlarda sonsuzluq baş verir, kişilerde ise cinsi funksiya zeifleyir. Bundan savayı prolaktinin yüksek seviyyesi qalaktoreya – süd vezilerinden maye ifrazı ile neticelenir.
Orqanizmde keskin iltihabi prosesler olduqda, süd vezi travmaya uğradıqda prolaktin analizi texire salınmalıdır. Çünki bele hallarda analizin neticesi yanlış olur.

Prolaktin analizine hazırlıq
Prolaktin analizine hazırlıq
Hormon analizi üçün qan seher saatlarında (oyandıqdan 2 saat keçdikden sonra), acqarnına götürülür. Prosedura hazırlıq standartdır: 2 gün evvel hekimle meslehetleşib, hormonal preparatların qebuluna dayandırmaq


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Xesteliklerin diaqnostika ve mualice usullari
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 839