canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qastroskopiya

Qastroskopiya – qida borusu ve medenin elastik fibroezofaqoqastroskop vasitesile müayine üsuludur. Bu müayine metodundan disfagiya, mede-bağırsaq traktının yuxarı şöbelerinden qanaxma, qida borusunun ve ya medenin xora xesteliyi zamanı, elece de polip ve şişe şübhe yarandıqda istifade olunur. Qastroskopiya qırtlağın yerli anesteziyası ve ya medikamentoz yuxu altında yerine yetirilir. Müayine esnasında turşuluq ve helikobakter pilorinin teyini, sitoloji, histokimyevi analizler üçün material götürülür. Ehtiyac yarandıqda polip ve strikturalar kesilir.

Qastroskopiya optik kamerası olan elastik borunun kömeyile aparılır. Bu ise minimal zedelenme riski ile mede-bağırsaq traktının yuxarı hissesini daxilden qiymetlendirmeye imkan verir.

Qastroskopiya üsuluna gösterişler
Qastroskopiya üsuluna gösterişler
Planlı gösterişlere qastroezofageal reflüks, disfagiya, retrosternal ağrı, ürekbulanma, dispepsiya, demirdefisitli anemiya, keskin arıqlama aiddir. Hemçinin klinik ve ya rentgenoloji elametler xerçenge işare etdikde, diaqnozun deqiqleşdirilmesi üçün qastroskopiya icra olunur. Atrofik qastrit ve xora hallarında dinamik qastroskopiya meslehet görülür.
Qida borusu ve ya medede yad cisim qaldıqda, qastroduodenal qanaxmalarda, qida borusu ve yaxud mede divarı deşildikde tecili qastroskopiya olunmalıdır. Diaqnostik ehemiyyeti ile yanaşı qastroskopiyanın müalicevi imkanları da vardır. Bu üsulla ekser xestelerde mede qanaxması zamanı damarı koaqulyasiya etmek, polipi kesmek, varikoz genişlenmiş venanı sklerozlaşdırmaq, liqaturaya almaq, çapıq strikturalarını aradan qaldırmaq mümkündür.

Qastroskopiya müayinesine eks-gösterişler
Qida borusunun stenozu ve kimyevi yanığı, fleqmonoz ezofagit, mediastinit, aortanın laylanan anevrizması, hemorragik diatez, miokard infarktı ve ya insultun keskin dövrlerinde qastroskopiyanın aparılması qeyri-mümkündür. Onurğanın ifadeli deformasiyaları, iri ölçülü zob, ağır dereceli ürek-ağciyer çatışmazlığı, hemofiliya, psixi


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Xesteliklerin diaqnostika ve mualice usullari
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 850