canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Meteroit

Meteorit kosmosda olan cisimdir. O, Güneşle Yer arasındakı boşluqda yerleşir. Hecmi astreoid qeder kiçikdir...Maraqlı meqamdır ki, tarix boyu Yere düşen meteoritlerin sayı da az deyil...

Meteoritler bezen Yer atmosferine daxil olur, bu zaman onlar planetimize toxunurlar. Tebii ki, öz oxu etrafında fırlanan Yer küresine bu toxunuş tesirsiz ötüşmür...

Yeri tavanı qoruyur, yeni korlanıb sıradan çıxmağa qoymur. Melumdur ki, atmosferle her gün milyonlarla cisim toqquşur. Yer sethine doğru milyonlarla meteoritler uçub gelir, atmosfer ise yeri onların dağıdıcı tesirinden qoruyur. Lakin bu toqquşmanın neticesinde atmosfere heç bir zerer deymir, eksine yad cisimlerin Yere tesirinin qarşısını alır. Meteoritler Yer atmosferinden kenardadır. Latınca meteoron sözünden emele gelib, semada, yaxud da kainatda fövqel hadise ve ya cisme verilen addır.

Bu göy cisimleri Yere yaxınlaşdıqca fezada hava ile sürtünür. Belece, parlaq işıq yaranır. Meteoritlerin hecmi de müxtelifdir. Bir qum denesinden başlayaraq böyük bir dağadek onun hecmi ölçüle biler.

Melum olub ki, hazırda planetimizin etrafında 23 Ay, 22 Mars menşeli meteorit var. Cisimlerin kütlevi şekilde semada hereketi “ulduz axını” adlanır.

Bu hadise tipik olaraq atmosferin 80-110 km-leri arasında meydana gelir. Qaranlıq bir gecede saatda 8-10 meteorid izlemek olar. Her il müeyyen zamanlarda yaranan meteorit yağışları esnasında saatda 100 denesi izlenile biler. Çox parlaq olanlara Ateş Topu adı verilir ve bunlardan bezilerinin sethe çatdığı da olur.

Mikro ölçüdeki cisimler ve kosmik tozlar da var ki, onlara mikrometeoroid deyilir.

Bu gün fezanın bu yaylım top ateşleri barede araşdırmalar davam edir. Demek olar ki, meteoridler elm terefinden öyrenilmekdedir. Eger cismin yaranma tarixi, yaşı, hetta fiziki ve ya kimyevi xarakteristikası öyrenilerse onda yerin yaşı haqqında da yeni fikirler söylemek mümkündür.

Bezen ise meteoridlerin asteroidlerin parçalanması neticesinde yarandığı söylenilir.

Maraqlı


[1] 2 >>

Şerhler:
*____ZuZu_EmOcKa___* [OFF] (23.02.2011 / 04:05)
maraqlidi..tesekkurler
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7362 / 619