canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
ŞEKİLLERDEKİ QIRMIZI GÖZLER

Geceler fotoapartın işığı ile çekilen şekillerde ümumiyyetle gözler qırmızı çıxır. Bes şekildeki gözelliyi pozan bu hadise nece baş verir? Niye hemişe olmur? Ne üçün gündüz çekilen şekillerde olmur?

Gözümüz iç-içe keçen üç tebeqen ibaretdir. En xaricdeki gözümüzü qoruyan ve göz ağı adlanan sert tebeqedir. İkincisi, qan damarlarından meydana gelen ve ortasında göz bebeyi olan damar tebeqesidir. Bu damarlar sayesinde artıq işıqda göz bebeyimiz kiçilir, qaranlıqda ise daha çox işıq ala bilmek üçün böyüyür, ancaq bu hereketi olduqca yavaş yerine yetirir. Üçüncü tebeqe ise retina deyilen işığa hessas qılcıqlı damar torlarından ibaret tor tebeqesidir.

Köpek, pişik, maral, qaraca kimi heyvanların gözlerinin arxasında, yeni retinalarında güzgü kimi eks etdiren xüsusi bir tebeqe mövcuddur. Eger qaranlıqda gözlerine el ve ya avtomobil feneri ile işıq tutsanız, bu işıq gözlerinin içinden eks eder ve gözleri qaranlıqda parıldayar. İnsanların gözlerinin retinasında ise bele eks etdiren tebeqe yoxdur.

Fotoaparatın işığı çox qısa bir müddetde çox güclü işıq verir. Göz bebeyimiz ise bu qeder qısa vaxtda kiçilmeye fürset tapa bilmez. İşıq birbaşa retinaya çatır ve oradan da birbaşa qılcıqlı damarların tesviri eks edir. Belelikle, fotoaparat işığı ile çekilen şekillerde görsenen bu qırmızılıq retina tebeqesindeki qılcıqlı damarların tesviridir.

Dövrümüzde bir çox fotoaparatda gözün bu qırmızı tesviri azaldacaq tedbirler alınmışdır. Bu aparatlarda işıq iki defe çıxır. Birinci çıxış şekil çekilmemişden bir az evvel olur ve göz bebeyinin kiçilerek gözdeki eksetmeni azaltmaq üçün vaxt verir. İkincisi ise şekil çekilen anda olur ki, göz bebeyi artıq lazımi veziyyete gelir. Diger bir tedbir ise otaqdakı bütün işıqları yandıraraq göz bebeyinin evvelceden kiçilmesini temin etmekdir.

Geceler işıqlı fotoaparatlarda gözlerin qırmızı çıxmasının qarşısının alınmasının bir yolu da işığı obyektivden ola bildikce uzaqda tutmaqdır. Dövrümüzde fotoaparatlar o qeder kiçilmişdir ki, işıq


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7354 / 1188