canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Az su içmek zekaya nece tesir edir?

Mütexessisler bildirirler ki, xüsusile uşaqlarda qeyri-kafi su istehlakının fiziki ve zehni feallığa menfi tesir edir.
Yetkin bir şexsin beden ağırlığının 60 %-ni su meydana getirir. Bu nisbet tez doğulan körpelerde 83 % ve zamanında doğulan körpelerde 79 %-e kimi müşahide edildiyi halda, doğum sonrasının ilk 3 ayında 70 %-e, 1 yaşında da 60 %-e düşür. Su insan heyatı üçün böyük bir ehemiyyet daşıyır. Çünki su, qidaları ve oksigeni orqanlara daşımaq, beden istiliyini tenzimlemek, maddeler mübadilesini teşkil etmek, bedendeki toksik maddelerin aradan qaldırılmasını temin etmek ve infeksiyalarla mübarize aparmaq kimi bir çox ehemiyyetli vezifeler heyata keçirir.

İlk 6 ay su içirmeyin

Mütexessisler körpeye ilk 6 ay yalnız ana südü verilmesi lazım olduğunu bilirirler. Bu müddetde suyu ne qeder qaynatsanız qaynadın, içinde olan mikroblar körpeye asanlıqla keçe bilir. İlk 6 ay körpenin beden müqavimeti aşağı olduğu üçün infeksiya xesteliklerine tutulma riski daha asan olur. Buna göre su istehlakına qatı qidalara keçiş edilen zaman başlamaq lazımdır.

Susuzluq körpeni narahat ve elden salmış olur

Qeyri-kafi su qebulu uşaqlarda ishal ve infeksiya xestelikleri kimi ciddi neticelere sebeb ola biler. Üstelik beden ağırlığının 5 %-e qeder su itkisi uşaqlarda her hansı bir elametle müşahide edilmir. Beden ağırlığının 10 %-e qeder su itkisi veziyyetinde ise narahatlıq, dodaq ve gözlerde quruluq kimi hallar müşahide edilir. Bedendeki su itkisi 15%-e çatdığında halsızlıq, baş gicellenmesi, ürekbulanma, qusma ve gözyaşı azalması şeklinde ifade edilir.
Tünd rengde sidik kifayet qeder su qebul etmemeyin ehemiyyetli bir göstericisidir. Normal su içen bir uşaqda sidik qoxusuz, açıq sarı rengde olur. Qeyri-kafi su istehlakı uzunmüddetde görme problemleri, şüur itkisi, hetta böyrek çatışmazlığı, şok ve koma kimi hallara da sebeb ola biler.

Qeyri-kafi su qebulu zehni feallığı azaldır

Mütexessisler qeyri-kafi su istehlakının yalnız fiziki deyil, eyni zamanda zehni


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7348 / 622