canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Dişleri nece sağlam saxlayaq?

Dişlerin sert olmağına baxmayın. Eslinde, onlar bizim en hessas beden üzvlerimizdendir. Eyni zamanda bu hessas üvzler bütün orqanizmimizi min bir xestelikden qoruyur. Bu menada kimpriklere benzeyirler.
İnsan dişi olmasa, o, yemeyi xırdalaya bilmez ve medenin işi ağırlaşar. Bundan başqa, yemek borusu, bağırsaqlar tez aradan çıxar. Qara ciyer aktiv şire ifraz etmez ve s.
Biz ünsiyyet vaxtı qarşımızdakı insanın dişlerine diqqet ederik. Çünki ünsiyyet sözledir. Sözler ise ağızdan çıxır. Dişlerde orada yerleşir. Qarşımızdakı adam gülende ve danışanda onun dişlerinin ağlığı ve parlaması insanda ona qarşı müsbet teessürat yaradır.
Ona göre de onların sağlam saxlanılması vacibdir.

Bes diş sağlamlığına nece fikir vermeliyik?

Mütexessisler deyir ki, dişlerin sağlamlığına lap kiçik yaşlardan fikir vermek lazımdır. Melumat üçün deyek ki, ana südü ile beslenen körpeler böyüyen zaman onlarda diş xestelikleri az-az müşahide olunur. Dişlerin vasitesi ile qoz-fındıq sındırmaq olmaz. Dişleri temizlemek (fırçalamaq), yemek yeyenden sonra ağzı yaxalamaq lazımdır. Unutmayın ki, ağızdakı bakteriyalar günde iki defe çoxalırlar. Ona göre de günde iki defe ağzı qarqara etmek meslehetdir.
"Xırt-xırt" eden meyve ve terevezler (meselen kök, alma) diş erpinin yaranmasının qarşısını alır.

Tehlüke diş pastası da ola biler

Dişler o qeder stateji üzv sayılır ki, ona hücum her bir terfden gelir. Hetta ağardıcı diş mecunları da da tehlüke ola biler. Dişde aşındırmalara sebeb olar. Dükanlarda beh-behle aldığınız mecunlar, eslinde, dişleri ağartmaz. Bele pastalarda aşındırıcı maddeler olur. Bu da diş minasını zedeleyir.
Unutmayın ki, düm ağ rengde olan diş, eslinde, normal diş deyil. Meselen, elinize diqqetle baxın. Orada xırda cızlar var. Onlar olmasa normal el olmaz. Eslinde, diş mecunlarından ifrat istifade şiddetli ağartı verir. Diş üzerindeki tebii "lekeleri" aparır.

Bes onda dişlerimizi fırçalamayaq?

Nezere alaq ki, biz dişlerimizi fırçalayanda esas meqsedimiz onun


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7348 / 679