canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
NOVRUZ BAYRAMINI QEYD ETMENİN HÖKMÜ

Novruz – eslen farca bir sözdür. Erebceleşmiş şekili "Neyruz”dur. Novruzun menası "yeni gün” demekdir. Novruz bayramı, Farsların bayramlarından biridir ve onların en böyük bayramı sayılır. Bu günü bayram olaraq ilk defe keçiren şexs farsların ilk krallarından olan Cemşiddir. Novruz Farisi ilin ilk günleri olub, beş gün davam edir.
Misirde yaşayan qibtiler de (Misirin xristian erebleri) Novruzu qeyd edirler. Qibtilere göre Novruz, ilin ilk günü olub Şem Nesim (Meltem etiri) bayramı adlanır. Bu barede en böyük islam alimi olan Zehebi – Allah ona rehmet elesin – "Teşebbuhu’-Hasîs bi Ehli’l-Hamîs”; s: 46 adlı eserinde bele demişdir: "Novruz bayramına gelince, Misir camaatı heddini aşaraq bu günü tenteneli şekilde qeyd edirler. Novruz, Qibtilerin ilinin ilk günü olub onlar bu günü bayram olaraq qeyd edirler. Müselmanlar da bu meselede onlara benzemişdir” (Medine-i Münevvere İslâm Üniversitesi Dergisi; sayı: 103-104).

Müselmanların Ramazan bayramı ile Qurban bayramından başqa keçirecekleri diger heç bir bayram yoxdur. Bu iki bayramdan başqa olan bayramlar, sonradan çıxarılmış, dine olunan yeniliklerden biridir. Buna bidet deyilir. Her bidetin zelalet olduğunu, her zelaletin de sonunun Cehennemde yanmaq olduğunu bilen her bir inanclı müselman bacardığı qeder bele emellerden çekinmelidir. Bu bayramları qeyd etmek icazeli deyildir. Men burada meseleleri islamın mövqeyi kimi yazıram. Elbette bizim camaatımız da müselman bir xalqdır ve bu bayramı çox tentene ile qeyd edirler. Burada ümumi islamın mövqeyini yazıram ve menim hazırladığım material heç kimi narahat etmesin. Dönüşümüz Allahadır.
Her bir meselede, xüsusi ile şeriet meselesinde söz deyen, fikir beyan eden şexs mütleq böyük bir delile esaslanmalıdır. Biz Novruz bayramını qeyd etmek haqqında tutarlı delillere sahib deylik. Açıq danışaq ki, bu barede elimizde olan delillerin hamısı tarix boyu dede-babalarımızın tekrarladığı adet-enenedir. Bu da heç bir vaxt heqiqetin yerini vere bilmez. Allahın elçisinin (s.e.s)


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6476 / 879