canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Şeytan,Cin,Melek

Cin
Cinler maddi olmayan ve metafizik varlıqlardır. Cinler müxtelif şekillere gire bilen, ecaib (insanlar terefinde qeyri-adi sayılan) davranışları olan, tüstüsüz bir oddan yaradılmış varlıqlardır. Onlar arasında da insanlar kimi hem mömin, hem de kafir olanları var.
Cinler mesuliiyet baxımından insanlara benzeyirler ve onlar kimi ibadet meqsedi ile yaradılmışdır. İnsanlar kimi ALLAHa mütexab olan irade sahibi varlıqlardır. Onlara da İlahi emrler gelmişdir, Ona göre de onlar da bu emrlere riayet etmekle vezifelidirler.
Cinler qeybi bilmezler.
Cinlere elaqeli vurğulanacaq en önemli bir meselede budur. Cinler xeyalımızda canlandıra bilmeyeceyimiz varlıqlardır. Ona göre de onları esl mahiyyeti ile göre bilmeyimiz mümkün deyildir. Biz ancaq onları derk ede bileceyimiz qeder göre bilerik. Cinler insan süretinde görüne bildikleri kimi, diger canlıların cildine girme qabiliyyetine de malikdirler. Peyğemberimiz (s.a.v) müxtelif hedislerde evlerde görünen ilanlara işaret elerek evvelce, “Cinsenese çöle çıx!”- demeyi tövsiye etmiş, eks halda ise öldürmeyi tövsiyye etmişdir. Bu da hemin heqiqeti tesdiqleyen bir delildir. Netice olaraq deye bilerik ki, eger cinlere vücud verilseydi, bizim kimi olardılar.
Şeytan
Şeytan verdiyi vesveselerle daima insanları doğru yoldan azdırmağa çalışan, oddan yaradılmış, azğın ve tekebbürlü varlıqdır.
“QURAN”da evvelce şeytandan iblis deye behs edilir. Bir zamanlar melekler arasında yer verilen ilk ve en böyük şeytan olan “İblis” sonradan tekebbürüne mebluğ olaraq, ALLAHA qarşı çıxan bir üsyançıya çevrilmişdir.
Şeytan Cenabı haqqın “Men sene emr edende sene secde etmeye ne mane oldu?”-sualına mentiqsiz bir şekilde bele demişdir: “Men ondan (yeni Adem eleyhisselamdan) daha üstünem çunki, Sen meni oddan onu ise palçıqdan yaratdın.” (El-Eraf/12). Şexsine aid yönleri ile heç bir zatı deyer ve qiymeti olmayan bu lenetlenmiş varlığın bir çox hikmete esasen yaradılmış olduğuna şübhe yoxdur.
Serçeye hücun eden sırğı quşu nece ki, serçenin


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6476 / 960