canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
SALAM VERMEK

Salam vermek bize sade ve asan görünse de İmam Eli (e) salam verme baresinde buyurmuşdur: “Salam vermeyin 70 savabı vardır. Bunun 69-nu salam verene, biri ise salam alana çatar”. Bunu da demek yeine düşer ki, salamı qaytarmaq vacibdir.

Allahın Peyğenberi (s) buyurmuşdur: “Salam vermek - bizim dinin rehmet ve mehribanlıq nişanesidir, dövrümüzün emin-amanlığı ve penahımızdır”. İmam Sadiq (e): “Salam sözden qabaqdır”, - deye buyurmuşdur.

Hedislerden de aydın olur ki, her sözden, her ünsiyyetden qabaq salam vermek - başlıca amillerdendir. Ve bunu da nezere çatdırmaq yerine düşer ki, salam vermeyin de qaydaları vardır. Yeni, kime salam verib-vermemek nezerde tutulur.

İslamın Peyğenberi (s) buyurur: “Beş şeyi hele ki, sağam - terk etmeyecem... uşaqlara salam vermeyi - menden sonra sünne olsun deye”.

İmam Baqir (e) buyurmuşdur: “... ne süfre başında şerab içenlere salam ver, ne özünü qadın suretine salan kişiye, ne ismetli qadına böhtan deyen şaire. Ve ne de namaz qılana (namaz vaxtı) salam vermeyin. Çünki namaz qılan salamın cavabını vere bilmir, halbuki, müselmana salam vermek müstehebdir, salamı almaq ise vacibdir. Ne selem yeyene salam verin, ne ayaq yolunda olana, ne hamamda olana. Açıq-aşkar günah ve fisq eden fasiqe de salam vermeyin”.

Ve mövzunun evvelinde de dediyimiz kimi, salamın cavabını vermek vacibdir. Qurani-Kerim de bu mövzu ile elaqedar bele buyrulub: “Size salam verdiyi zaman ondan daha yaxşı, ya onun kimi salamla cavab verin ki, Allah Teala her şeyi hesaba alandır”. (“Nisa” suresi, aye 86)

İslam Peyğenberi (s) buyurmuşdur: “Salam vermek - müstehebdir, salamı almaq ise vacibdir”.

Ve salamı qabaqlamaqla bağlı Allahın Peyğenberi bele buyurmuşdur: “Allaha ve Onun Resuluna (s) en yaxın olan insan - birinci salam verendir”. Bu da kini birbaşa kökünden sındırır.

Başqa mübarek hedisinde islam Peyğenberi (e) buyurmuşdur: “Birinci salam veren - tekebbürden uzaqdır”. İmam Sadiqden (e) neql edirler: “Allahın Resulu (s) buyurmuşdur: “Kim


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6478 / 739