canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Novruz Azerbaycanda

Azerbaycanda adete göre Novruz bayramında göyerdilen semeni yazın gelmesinin, tebietin canlanmasının, ekinçiliyin remzidir. Azerbaycan kendlisi semeni göyertmekle növbeti tesserrüfat iline bereket, bolluq arzulamış, bayrama dörd hefte qalmış, her çerşenbe axşamı ve bayram günü tonqal qalamaqla, mahnı (“gün çıx!” neğmesi ve s.) qoşmaqla oda, ateşe, güneşe olan etiqad ve inamını ifade etmişdir. Bütün bu merasimler İslamdan çox-çox evvel mövcud olmuş qedim şerq enenelerinin davamıdır.

Novruz bayramı qabağı adeten evde heyetde abadlıq, temizlik işleri aparılır, ağac ekilir ve s. Novruz bayramında şiriniyyat növleri (qoğal, külçe, feseli, paxlava, şekerbura, şekerçöreyi ve s.) ve plov bişirilir. Rengbereng yumurta boyanır, mecmeyi ve sinilerde xonça bezenir, şam yandırılır, tonqal qalanır, semeni qoyulur, ölenlerin xatiresi yad edilir, küsülüler barışır, qohum-qonşular bir-birine qonaq gedir, pay gönderirler. Aşıqlar baharı medh edir. Oğlan ve qızlar teze paltar geyib çalıb oynayır, yallı gedirler. Cavanlar at çapıb, güleşir, küştü tuturlar. Novruz bayramında “haxışta”, “benövşe”, “kos-kosa” oynayırlar.

Novruz bayramında süfrede yalnız acılıqdan, şorluqdan uzaq, şirniye baxan xörekler olmalıdır. Şirniyyatlardan şekerbura, paxlava, badamburma, ballıbadı ve s. qeder saymaq olar. Adete göre süfreye "s" herfi ile başlayan 7 növ erzaq qoyulur. Su, süd, semeni, sünbül, sucuq, siyenek balığı, süzme ve saire de bayram süfresinin bezeyi olur.


Şerhler:
*____ZuZu_EmOcKa___* [OFF] (21.03.2011 / 18:25)
Mence en yaxşi novruz Azerbaycandadi..meqaleye göre çox sagol.maraqli idi
X_mutant_X [OFF] (21.03.2011 / 10:25)
Sag ol qaqawim, hec olmasa tam axira qeder oxudun???
DikTaToR [OFF] (20.03.2011 / 08:18)

»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7344 / 1103