canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Musiqi haqqinda maraqLi

31 il yashamish en boyuk avstriya bestekari Frans SHubert boyuk musiqi mirasini qoydu. Onun terefinden 20 opera yazilmish ve texminen 600 mahni bestelenmishdir. O sevimli eserlerini elan etmezden once ozu hemin musiqileri daraqda oynamaga mecbur idi.

XVIII esrde Peterburqda buynuz orkestrleri movcud idi. Her buynuz xromatik ses sirasinin yalniz bir sesini chixarirdi. Buynuz ne qeder qisa olsa – ses o qeder yuxari idi ve eksine. Orkestrde adeten 40 musiqichi hesablanirdi.

İlk sharmankalar XVIII yuzilliyin sonunda Rusiyada chixdi. Onlari "katerinka" adlandirirdilar – onlari seslendiren mahniya gore. Bu fransiz mahnisi orijinalda "SHarmant Katrin" adini dashiyirdi. Buradanda ad yaranirdi – sharmanka.

Evveller Bayan xromatik harmonika adlanirdi. XIX esrde meshhur qarmonchu-virtuoz Ya. F. Orlan-Titarenko onu bele adlandirdi. "Bayan" monqol mensheyli sozdur ve "zengin" ve ya "bagishlanmish" kimi tercume olunur.

İndiye qeder meshhur italyan ustalarinin skripka istehsalinin sirri tamamile ashkar olunmamishdir. Deyirler ki, onun her bir detali uchun yegane agac novunden istifade olunan zaman yaxshi skripka alinirdi. Meselen ust dekani yalniz tirol kuknarindan edirdiler. Bundan bashqa skripkani orten lakda ehemiyyetli idi. Lakin sirrini yalniz aile bashchisi bilirdi.

Paqanini – konsert tecrubesinde oyunu "pupitrsiz" ezber tetbiq etmish birinci instrumentalchi-virtuozdur.

Motsart birinci eserini dord yashinda olan zaman yazmishdi (klavesin uchun konsert). "Basten ve Bastenna" gulmeli opera-vodevili Motsart 12 yashinda olanda yazmishdi ve musiqi indiye qeder oz bedii qiymeti itirmedi.

Bezi meshhur bestekarlara valideynler genc yashinda tamamile bashqa taleyi deyirdiler: Berlioz hekim olmali idi, Kyui – muhendis, Dvorjak – qessab, Nikolay Rimski-Korsakov – denizchi, SHuman, Tartini ve CHaykovski – huquqshunas ve Vaqner – filosof.

Bestekar Alfred Dasse musiqiye Alexandre Dumasin "Esir qush" sheirini elave etdi ve bu romansa gore medal aldi. Bu medal


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7202 / 1171