canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Dünyada müemmali yerler

Toxunma, oldurer!

Dunyanin cografi xeritesinde ele yerler var ki, onlarin adlari chekilende insan vahimelenir: «oluler tepesi», «iblis bataqligi», «olum deresi» ve s. Bunlarin her biri ozunde choxlu gizli efsaneler saxlayir. Bu revayetlerde ehtiyatsiz seyyahlarin tesadufi olumleri deyil, sirli ve izah edilmesi chetin olan olumler barede daniwilir. Mahiyyetce bu adlar ne vaxtsa bu gun transformator qutusunun uzerinde yazilmiw «Toxunma, oldurer!» lovhesi ile eyni meqsed dawiyib.

Oluler dagi

Wimali Uralda 1079 metr yukseklikdeki zirvenin mansi dilindeki «Xolat Syaxil» adi mehz bele tercume olunur. Zaman-zaman o, oz adinin dogrulugunu tesdiq edib. Yerli ehalinin en yawlilari hele de burada baw vermiw hadiseni daniwirlar. 1959-cu il fevral ayinin 2-de «Oluler dagi»nin eniwinde Uraldan olan turistler duwerge salir. Bir neche gun sonra onlari olu tapirlar. Facienin sebebleri bu gune qeder melum deyil. Doqquz nefer tecrubeli yuruwchunun olumleri ile bagli muxtelif ferziyeler ireli surulurdu - ildirim vurmasindan tutmuw, UNO-larin tesirlerine qeder. Daha bir ehtimal o idi ki, guya turistler «vakuum silahi»nin sinaqdan kechirildiyi eraziye daxil olublar. Ancaq bu fikir de ozunu dogrultmadi. CHunki «vakuum bombasi»nin partlamasi neticesinde yaranan sipmtomlarin hech biri - eyaletlerde insanlarda yuksek tezyiqden damarlarin partlamasi ve daxili qanaxma, partlayiwin episentrinde ise bedenin bir neche hisseye bolunmesi kimi elametler yox idi. Eyni zamanda partlayiw neticesinde erazide hava keskin wekilde zeherlenir. Belelikle, ireli surulen versiyalarin hech biri oz tesdiqini tapmadi.
Fenomen tedqiqatchilari bildirirler ki, «olumsachan» adlar dawiyan cografi noqteler qeyri-adi tebii hadiselerin meydana geldiyi anomal zonalardir. Bu tip bezi rayonlarin sirri achilib. Meselen, Kamchatkadaki «olum deresi»ndeki ag sumuk tepeleri artiq hech kimi teeccublendirmir. Alimler mueyyenlewdiribler ki, quwlarin, Sibir porsuqlarinin, hetta ayilarin olumlerinin ilk baxiwda aydin


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7182 / 844