canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Xocali

Xankendinden 10 km cenub-şerqde, Qarabağ dağının silsilesinde ve Ağdam-Şuşa, Esgeran-Xankendi yollarının üstünde yerleşen, Qarabağda yegane aeroportun olduğu Xocalı 1991-cı ilin oktyabrından blokadada olub. Hemin ilin oktyabrın 30-dan Xocalı ile avtomobil elaqesi kesilib. Şeherle yegane elaqe vertolyotlar vasitesi ile saxlanılıb. Xocalıya sonuncu vertolyot 1992-ci il yanvarın 28-de enib. Şuşa şeherinin semasında mülki vertolyotun vurulması ve neticede 40 neferin helakından sonra ise bu elaqe de kesilib. Yanvarın 2-den şehere elektrik enerjisinin verilmesi dayanıb. Şeher ancaq ehalinin qehremanlığı ve müdafieçilerin cesurluğu sayesinde yaşayıb ve müdafie olunub. Şeherin müdafiesi esasen atıcı silahlarla silahlanmış yerli özünümüdafie destesi, milis ve Milli Ordunun döyüşçülerinden teşkil olunub. Fevralın ikinci yarısından başlayaraq Xocalı her gün toplardan, ağır texnika ateşe tutulmağa başlanılıb.
19 il evvel, 1992-ci il fevralın 25-den 26-a keçen gece Ermenistan Silahlı Qüvveleri SSRİ dövründen Xankendi şeherinde yerleşen 366-cı motoatıcı alayın zirehli texnikası ve herbi heyetinin kömekliyi ile Xocalı şeherine hücum edib. Şehere hücum toplardan, tanklardan, “Alazan” tipli zenit toplardan 2 saatlıq ateşden sonra başlanıb. Xocalıya üç istiqametden hücum aparıldığından ehali Eskeran istiqametinde çıxmağa mecbur olub. Tezlikle aydın olub ki, bu mekrli hiyle imiş. Naxçıvanik kendi yaxınlığında ehalinin qarşısı ermeni silahlı desteleri terefinden kesilib ve onlar ateşe tutulub. 63 uşaq, 106 qadın, 70 qoca ve qarı olmaqla, 613 nefer vehşilikle qetle yetirilib.

Öldürülen insanlara meyitlerine qarşı bele vehşiliye yol verilib. 8 aile tamamile mehv edilib, 25 uşaq her iki valideynini, 130 uşaq valideynlerinden birini itirib. Düşmen güllesine tuş gelib yaralanan 487 neferden 76-sı uşaq olub. 1275 nefer esir, 150 nefer itkin düşüb.

Fevralın 28-de terkibinde yerli jurnalistler de olan qrup 2 vertolyotla azerbaycanlıların helak olduqları yere çata bilib. İkinci


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7161 / 1185