canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
muslum maqomayev haqqinda

Heyatı

Müslüm Maqomayev 1942-ci il avqustun 17-de Bakı şeherinde anadan olub. İlk defe 14 yaşında denizçiler klubunda çıxış edib.

18 yaşında Helsinkide gencler festivalında, 1963-cü ilde Moskvada keçirilen Azerbaycan medeniyyeti günlerinde uğurlu çıxışları ile şöhret qazanmağa başlayıb.

1960-cı illerde Azerbaycan Dövlet Opera ve Balet Teatrının solisti olub, İtaliyanın Milan şeherindeki "La Skala" teatrında tecrübe keçib. Enriko Pyatsa ile "Sevilya berberi" operasından Fiqaronun, "Toska" operasından Skarpianın partiyalarını hazırlayıb.

1966-cı ilde Parisin "Olimpiya" salonunda ilk konsertini verib. 1968-ci ilde Azerbaycan Dövlet Konservatoriyasını bitirib. 1969-cu ilde Sopotda (Polşa) keçirilen Beynelxalq Mahnı Festivalında ilk mükafatını alıb.

1975-ci ilde "Azerbaycan Dövlet Estrada-Simfonik Orkestri"nin bedii rehberi teyin edilib. Bu orkestrle Sovet İttifaqının bir sıra şeherleri ile yanaşı Fransa, Bolqarıstan, Polşa, Finlandiya, Kanada ve İranda konsertler verib. 1970-ci illerden heyatını estrada ile bağlayıb ve görünmemiş populyarlıq qazanıb. Keçmiş SSRİ-nin her yerinde çıxışlar edib, stadionlarda konsertler verib, televiziya onun konsertlerine geniş yer ayırıb, qramoffon valları böyük tirajla buraxılıb.

Repertuarı herterefli ve olduqca genişdir. Populyar mahnılarla yanaşı, dünya hitlerini, klassik eserleri, kinolara yazılmış mahnıları meharetle seslendirib. Azerbaycan Ali Sovetinin deputatı olub, bir sıra orden ve medallarla teltif edilib.

Qeyri-adi uğurlara imza atan Müslüm Maqomayevin heyat ve senet yolu da qeyri-adidir. 1950-ci illerin axırlarında, yeniyetmelik ve ilk genclik illerinde Bakı mehellelerinden birindeki heyetlerinde, dostlarının arasında oxuyardı.

Bakıda tayı-beraberi olmayan bu bariton sesi eşiden her kes ister-istemez ona diqqet kesilir, bu sesin sehrinden çıxa bilmirdi. Artıq 15-16 yaşında tanınırdı, öz perestişkarları vardı. Onu klublarda, mekteblerde, institutlarda, hetta Bakı bulvarında oxumağa devet edirdiler. O


[1] 2 3 >>

Şerhler:
SAIR [OFF] (22.05.2011 / 17:43)
Eline quvvet maraqli idi. Twk
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7156 / 1228