canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
maraqlidirsa yalanci ixtiracilari taniyin

Maraqlidirsa YALANCHI ixtirachilari tani

İtaliyalı Qalileo Qaliley – tarixe astronom, fizikaçı ve riyaziyyatçı alim kimi düşüb. Bütün dersliklerde de ilk teleskopu Qalileyin icad etdiyi qeyd olunur. Ancaq eslinde ilk teleskopu 1608-ci ilde hollandiyalı alim Xans Lipperşey düzeldib. Ancaq o, bu ixtirasına patent ala bilmeyib. Qaliley Lipperşeyin “hollandiya borusu” adlanan teleskopu esasında 1609-cu ilde öz teleskopunu düzeldib. Qalileyin teleskopu Lipperşeyin teleskopundan daha böyük ölçüye malik idi. Qeyd edek ki, Qaliley de öz teleskopuna göre patent ala bilmeyib. Ancaq nedense tarixçiler ilk teleskop ixtiraçısı kimi Qalileyi gösteribler.

Aleksandr Fleminq – pensilinin ilk ixtiraçısı. eslinde ise Fleminqe qeder Şimali Afrikada Ernest Duçesne adlı zooloq heyvanlarda sepgi xesteliyinin qarşısını almaq üçün penisillium qlaukoma kifinden istifade edib. Ancaq o zamanlar alimler onun bu uğurunu deyerlendirmediler ve lazımsız iş adlandırmışdılar. Fleminq ise pensilinin ixtiraçısı sayılsa da o, bu sahede apardığı işlerin lazımsız olduğu qerarına gelib ve tecrübelerini yarıda dayandırıb. Daha sonrakıdövrlerde ise Hovard Florey, Norman Hitli, Endryi Moyer ve Ernst Çeyn kimi alimlerin zehmeti sayesinde pensilin hazırki formasını alıb.

Aleksandr Qraham Bell – telefonun ixtiraçısı. Bell bütün heyatı boyu kar insanlarla meşğul olub. Hetta onun anası ve xanımı qulaqdan elil olublar. Bu sebebden onun telefonu icad etmesi bir az teeccüblü görünür. Bellden evvel italyalı Antonio Meuççi 1860-cı ilde ilk telefon aparatı icad edib. O, öz ixtirasını “teletrofon” adlandırırdı. ABŞ-da kasıb immiqrant heyatı süren Antonio 1874-cü ilde bu ixtirasına patent almaq üçün 10 dollar tapa bilmemişdi. Ondan iki il sonra Qraham Bell öz telefonuna patent aldı ve şöhret qazandı. Ancaq esl ixtiraçı Antonio Meuççi yoxsulluq içinde ve tanınmadan vefat edib.

Tomas Edison – dünyanın en meşhur ixtiraçısı. Edison rekord sayda,1093 eded patente sahib yegane ixtiraçıdır. Onun en meşhur


[1] 2 >>

Şerhler:
Q@R@Q@RT@L [OFF] (20.08.2013 / 12:44)
Bir birlerine gele-gele durublar.
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7262 / 410