canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Quran nedir?

Quran Nedir?!
Meni bu başlığı seçmeye vadar eden duyğu Quran haqqında yaranmış olan “ölüler kitabı” tesevvürüdür. Halbuki Quran özü “O, dirileri xebardar etmek üçün gönderilen açıq-aşkar Qurandır” (Yasin, 36/69-70) buyuraraq bu tesevvürün ne qeder yanlış olduğunu ve onun “ölüler kitabı” deyil, eksine “diriler kitabı” olduğunu ortaya qoyur. O, müeyyen meqsedlerle (bezi gün ve gecelerde ölüye vs.) oxunmaq üçün deyil, qoyduğu prinsiplere göre yaşansın deye gönderilmişdir. Quran dini ayin ve merasimlerde oxuna biler, lakin onun nazil olma sebebi sırf bu deyildir. Quranın esas hedefi insandır. Hem de diri insan. Quranın ne olduğunu derk etmeden, içindekileri lazımınca anlamaq mümkün deyildir. İçindekileri doğru anlamadan da, ona olduğu kimi inanmaq ve ona uyğun heyat terzi yaşamaq mümkün deyildir.
Quran nedir? Elbette, Quran her şeyden önce Allahın Cebrayıl vasitesi ile 23 il erzinde elçisi hz. Mehemmede nazil etdiyi kitabdır. O kitab ki, insanların yapışaraq xilas olması üçün Allah Tealanın göyden yer üzüne uzadılmış ipidir. O kitab ki, insanlara doğru yolu gösterir. O kitab ki, insanları zülmetden aydınlığa çıxarır. O kitab ki, insanlara haqqı batilden ayıra bilmeyi öyredir. O kitab ki, insanlara öyüd-nesihet verir. O kitab ki, insan heyatının mahiyyetini ve qayesini açıqlayır. O kitab ki, bütün insanlara var olmalarının hikmetini izah edir.
İnsan var olduğu günden beri “heyatın menası”nın ne olduğunu derk etmeye çalışmış ve davamlı axtarışa çıxmışdır. Çoxluq içerisinde “tenha yaşamağa mehkum edilmiş” insan oğlunun axtarışları dünen olduğu kimi bu gün de davam edir. Qurani-Kerim haqqı arayan insana yol gösteren hidayet rehberi olaraq nazil olmuş ve bu insana aradığı şeyin Tövhid (Allahın birliyi) olduğunu xatırlatmışdır. Peyğemberimizin tebiri ile desek “En yüksek mertebesi Allahı bir olaraq qebul etmek, en aşağısı ise insanlara eziyyet veren bir daşı yoldan qaldırıb kenarlaşdırmaq” olan tövhid, insanın heyatındakı düşünceden başlayaraq, günlük heyatındakı her


[1] 2 >>

Şerhler:
Uliam [OFF] (20.02.2012 / 16:42)
Allah razi olsun,twk.
Uliam [OFF] (20.02.2012 / 16:41)
Allah razi olsun,twk.
Epitafiya [OFF] (20.11.2011 / 16:48)
cox saqol bu hikmetli sözleri oxuduqca oxumaq istiyirem allah sizden razi olsun
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6561 / 1541