canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Quran oluler ucun deyil diriler ucundur

O dönemlerde Qurani-Kerimin yalnız ereb dilinde olması ve azerbaycan diline tercüme olunmaması insanlarda dini savadsızlığa getirib çıxarmışdır. Çünki islamın esas qaynağlarından biri olan Qurani-Kerim anlaşılmaz bir kitab halında qalmışdır. İnsanların bu savadsızlığında istifade eden bezi “MOLLALAR”, Qurani-Kerimi gelir menbeyine çevirmişler. Qurani-Kerim yalnız ölüler üçün oxunan bir kitab kimi anlaşılmış ve her kes öldüyü yaxını üçün Qurani-Kerim oxunmasını dini borc kimi bilmişdir. Sovet rejimi döneminde ereb dilinin tedrisi olmadığı üçün her kes Qurani-Kerimi oxuya bilmemişdir. Ereb dilinde oxumağı bacaranlar ise “molla” kimi özlerini qeleme vermiş ve avvam camaatdan bu yolla pullar menimsemişler.

Lakin Sovet rejiminin dağılması ve Azerbaycanın müsteqillik elde etmesi neticesinde bir çox ölkelerle serhedler açılmış ve Azerbaycandan müxtelif ölkelerde yerleşen İslam unversitetlerine tehsil almağa telebeler gönderilmişdir. İslam deyerlerini olduğu kimi öyrenib Azerbaycana qayıdan telebler, İslami olduğu kimi cemiyyete çatdırmaq üçün seyler göstermişler. Cemiyyetimizin İslama olan maraqları artdıqca öz dilimizde olan Qurani-Kerimin olmasına ehtiyac duyulmuşdur. Qurani-Kerimin azerbaycan diline tercüme olunması bir çox insanların İslamı doğru ve düzgün anlamasına sebeb olmuşdur. Artıq Qurani-Kerimi oxuyan her bir kes anlamışdır ki, Quran ölüler üçün deyil, diriler üçündür.

Elbetdeki bu proses cemiyyetimiz terefinden bir menalı qarşılanmamışdır. Qurani-Kerimin ölülere oxunan bir kitab olmamasını bezi mezheb tessübkeşleri ve gelirlerinden mehrum olan “ yas molalları” qebul etmemişler. Hetta bu cür fikirli insanlara müxtelif adlar bele vermekden çekinmemişler. Lakin zaman ötdükce ve cemiyyetimiz Qurani-Kerimi oxuduqca bu cür “ din xadimlerinin” fırıldağlıqlarını anlamışlar.

Hetta günümüzde bezi rayonlarda "Quranı azerbaycanca oxumaq günahdır" deye fetva verenler “molalar” da var. Tebii ki, bu fetvanı veren meyid ovçularının meqsedi aydındır. Lakin her kes,


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Muselmanam [OFF] (21.04.2013 / 23:18)
Burada görüldüyü kimi söbet dirilerden gedir. Ölülerden yox. Quran diriler üçündür.
Muselmanam [OFF] (21.04.2013 / 23:16)
2-ci de sonrakı ayede Quranın ne üçün nazil edildiyi yazılır.

Bu Quran Qudretli ve Rehimli Allah terefinden Nazil edilmişdir ki, Atalarıda xeberdar edilmemiş, özleride qafil olan bir tayfanı xeberdar edesen.

Allah buyurur ki, Quran ona göre nazil olub ki, Ataları xeberdar olmamış, özlerininde islamdan bilmediyi bir tayfanı xeberdar edesen. Ölüleri xeberdar ede bilersenmi? Burada görüldüyü kimi söbet dirilerd
Muselmanam [OFF] (21.04.2013 / 23:13)
Loru dilde desey molla gelir qebirin başına, deyir men bu yasini oxuyuram flankese.
Ya sin.
Qurana and olsun sen peyğenbersen, doğru yoldasan.

Sade bir insana peyğenbesen deyib Qurana and içmey ne derecede düzgündür? Onda Qebirstanlıqlarda Neçe milyol peyğenber var?
2-ci de sonrakı ayede Quranın ne üçün nazil edildiyi yazılır.

Bu Quran Qudretli ve Rehimli Allah terefinden Nazil edilmişdir ki, Atalarıda xeberdar e
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6560 / 1568