canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Kulinariya keşfleri

Makaron

Makaronun ilk defe harada hazırlandığı bu gün de mübahiselidir. Çin, Yaponiya, Fransa ve İtaliyanın da daxil olduğu bir çox ölkeler bu icada iddiaçıdırlar. Bezi menbelere esasen makaronun 13-cü esrde İtaliyaya Marko Polo terefinden getirildiyi güman edilir. Deqiq olan ise yalnız budur ki, Avropada makaron ilk defe 15-ci esrin evvelinde İtaliyada istehsal olunmuşdur.



Sendviç

İngilis esilzadesi Sendviç bilyard oyununa hedsiz alude idi. O, bu oyunu o qeder sevirdi ki, ona fasile verib nahar bele etmek istemirdi. 1762-ci ilde Sendviçin mahir aşpazı onun bilyard oyununa fasile vermeden yeye bileceyi lezzetli bir yemek növü hazırladı. Bu yemek iki çörek parçasının arasına qoyulmuş kere yağı, et tikelerinden ibaret idi. Sonralar onun içerisine pomidor, edviyyat ve göyerti de elave etmeye başladılar.





Kere yağı

Kere yağı ilk defe miladdan evvel 1000-ci ilde Hindistanda hazırlanmışdı. Ondan dini merasimlerde, habele deri xesteliklerinin ve yanıqlarının müalicesinde istifade olunurdu.
Yalnız 18-ci esrin evvellerinde kere yağı metbexe ve süfrelere yol tapdı. O zamanlar çox bahalı olan kere yağından yalnız varlı adamlar istifade ede bilirdiler.



Ketçap

Bu gun ketçap adlandırılan istiotlu sous 1876-cı ilde amerikalı iş adamı Henri Heyms terefinden düzeldilmişdi. O, Çinden getirilmiş ke-tisap adlı sousa bezi elaveler edib dadını deyişdirerek bu gün istifade etdiyimiz ketçapı hazırlamışdı.



Dondurma

Bu gün her birimizin lezzetle yediyi dondurmanın da veteni Çin sayılır. Qedim çinliler bal ve meyveni buzla qarışdıraraq dondurmanı icad etmişdiler. Bu lezzetli teamın ölke serhedlerini aşması da çox çekmedi. 13-cü esrde seyyah Marko Polo dondurmanın reseptini İtaliyaya getirdi. Evveller dondurma yalnız hökmdarların süfresine qoyulurdu. Lakin dondurmanın Avropa ve Amerika ölkelerinde geniş yayılması üçün çox az vaxt lazım geldi.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7085 / 1241