canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Dahilerin heyatından

Deyirler ki, qızılgülün lap tezece çıxdığı vaxt bir nefer feqir adam Xurşidbanu Natevana bir deste qızılgül getirir. Xan qızı ona teşekkür etdikden sonra 100 manat da bağışlayır. Kişi xanıma dua ederek, xudahafizleşib gedir. Bunu gören ev darğası deyir: " Xanım, o qızılgülün qiymeti lap yuxarısı 2 şahıdır. Bir deste güle 100 manat vermeniz meni çox teeccüblendirdi. Sexavetin de bir serhedi var. " Natevan cavabında deyir: " Bizim yerlerde sexaveti pulla ölçmezler, bunu yaxşı bilirsen. O kişi ehtiyac içinde boğulur. Gülü behane ederek menim yanıma gelmişdir. Onu heç cüre eliboş yola salmaq olmazdı. Her kasıbı sevindirende aldığım hezzin derecesi ölçüye gelmir. "

Revayete göre Mir Möhsün Nevvab( 1821-1918 ) oğurluğu tapmaqda mahir imiş. Bir gün onu sınamaq üçün bir torba qızıl getirib olduğu evin damında gizledirler. Oğrunu tapmaq üçün Nevvaba müraciet edirler. Nevvab şeherin en hörmetli şexslerinden birini çağırıb deyir: " Delduzlar qızılı getirib bizim taxtapuşda gizledibler. İndi de mene sataşırlar?! — Narahat olmayın ağa, size sataşmaq yox, sizi sınamaq isteyibler" — deye hörmetli şexs söyleyir.

Özünü istedadlı şair hesab edenlerden biri Celil Memmedquluzadenin yanına gelir ve yeni yazdığı poema haqqında onun fikrini bilmek isteyir. O, poemanı oxuyur. Dilxor olsa da, poemanı axıra qeder dinleyen Celil şaire bele bir sual verir: " Bu poemanı neçe vaxta yazmısan? — Üç güne." Celil başını silkeleyir:" Gec yazmısan. Üç güne yeddi bele poema yazmaq olar."

Azerbaycanın görkemli sehne ustası istedadlı aktyor H.Ereblinski ilk defe sehneye 16 yaşında çıxmış ve mehter rolunu oynamışdır. Bir defe o, " Nadir şah " tamaşasında oynayırdı. Kimse zarafatla şaha yazılmış mektub evezine zerfe ağ bir vereq qoyur ve Nadir şaha- Ereblinskiye teqdim edir. Böyük senetkar mektubun metnini ezber bilmediyi üçün bir an susur. Ancaq özünü itirmir. Mirze Mehdi xan rolunu oynayan aktyora mektubu uzadıb deyir: " Al bu mektubu oxu. " Hemin aktyor pis veziyyete düşür, dili dolaşıb


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7096 / 1214