canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Solaxay meşhurlar

Tanrı insanın sağ terefini sol terefinden daha qüvvetli ve iqtidarlı yaradıb. Buna göre de insanlar ekser işleri sağ elle görürler. Amma anadan solaxay doğulanlar da olur. Demoqrafiya meselelerile meşğul olan beynelxalq ekspertlerin müşahidelerine göre, son iller dünyada solaxay doğulan insanların sayı artmaqdadır. Amma alimler hele ki insanların solaxay doğulmasının sebeblerini müeyyenleşdire bilmeyibler. Qeyd edek ki, dünyada yaşayan solaxayların ayrıca günü de var. Her il avqustun 13-de bu qebilden olan insanlar Ümumdünya Solaxaylar Gününü qeyd edirler. Beynelxalq Solaxaylar Günü 1992-ci ilde Britaniya solaxaylar klubunun teşebbüsü ile tesis edilib.

Dünyada solaxaylar herekatının vüset almasının maraqlı tarixçesi var. 1980-ci ilde ABŞ-ın Missuri ştatından olan polis emekdaşı Franklin Uinborn qoburu (tapança qabını) sol terefinde daşıdığından rehberlik onu işden çıxarıb. F.Uinborn solaxay olduğundan qoburu kemerinin sol terefinden asırdı, halbuki, nizamnameye göre o, tapança qabını sağ terefinde daşımalı idi. O zaman polis işçisinin mehz solaxay olmasına göre işden çıxarılması Amerikada ciddi eks-seda doğurub. Amerikalı solaxaylar F.Uinbornun müdafiesile bağlı mitinlere başlayandan sonra mehkeme adı çekilen polis emekdaşının öz işine berpa edilmesine dair qerar çıxarmağa mecbur olub.
Belece dünyada solaxaylar herekatı baş qaldırıb. Sonralar diger ölkelerde de solaxaylara qarşı edaletsizlik baş verende, kütlevi etiraz aksiyaları keçirilib.
Solaxaylar gününün keçirlmesinde meqsed bu qebilden olan insanlara destek olmaqdır. Solaxayların Beynelxalq Assosiasiyasının menzil-qerargahı ABŞ-ın Kanzas ştatındakı Topika şeherinde yerleşir. Bu assosiasiya «Solaxaylar haqqında qanun layihesi» de hazırlayıb.

Vaxtile bir sıra ölkede solaxaylar diskriminasiyaya meruz qalıb, onlara qarşı haqsızlıqlar edilib. Meselen, bezi dinlere göre şeytan da solaxaydır ve bundan sui-istifade edenler solaxayları şeytanla eynileşdirmeye çalışaraq onlara qarşı hücumlar teşkil edibler.


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7096 / 1214