canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Ölüm hökmü cezaları

İster Hammurapi qanunlarında, ister Roma hüququnda ve ya islam edliyyesinde ölüm cezası yer alıb. Lakin bu cezalar heç de birtipli olmayıb. Ölüm cezası tetbiq edildiyi cinayetler ve icra formaları ölkelere ve hüquq sistemlerine göre deyişib. Bütün tarix boyu (ele indi de) ölüm hökmü terefdarlarının bir esas delili olub: cinayetkarlığın seviyyesini aşağı salmaq.
Tarix boyu edam formaları bir-birini evez edib ve çoxu da bu güne qeder gelib çatıb. Lent.az size qedim dövrlerde tetbiq olunan edam növleri haqda qısa melumat teqdim edir.


Suda boğma
Bunun üçün mehkumun el-qolunu bağlayıb suya atırdılar. Bu üsul Azerbaycanda 19-cu esrde rus zülmüne üsyan edenlere qarşı geniş tetbiq edilib.


Boğma qefesi
Boğma qefesi suda boğmaya benzeyen keçmiş edam növlerinden biridir. Cinayetkarları metal qefese yığdıqdan sonra qapı bağlanır ve qefesi suya daldırırdılar. Qefesin ölçülerinden asılı olaraq, 1 defeye 10 nefere yaxın adamı edam etmek mümkün olurdu.


Çarmıxa çekme
Çarmıxa çekme cezalandırılan şexsi müeyyen vasitelerle (ip, zencir mismar ve s.) T şekilli çarmıxa bağladıqdan sonra ayaq ve qol ezelelerini dartmaqla tetbiq olunan edam üsuludur. Bu üsul ilk defe quldarlıq Avropasında tetbiq olunub ve mehkumun ezabla ölmesine hesablanıb.


Şaqqalama
Bu üsul insanı qılınc, balta ve s. vasitesile bir neçe yere parçalamaqla heyata keçirilir. Qedim Şerqde bu ceza ağır cinayet töredenlerin cezalandırılması (quldurluq, kafirlik, mürtedlik) zamanı istifade olunurdu. Bu sehne azerbaycanlı tamaşaçıya “Babek” filminden tanışdır.


Ata qoşub dartmaq
Cezalandırılan şexsin el ve ayaqlarını 4 ata qoşub her atı bir istiqametde sürürdüler. Xüsusi ağır cinayetler zamanı bu üsuldan istifade olunurdu. Bu üsul Asiya erazisinde, xüsusile qedim Hindistanda filler vasitesile yerine yetirilirdi. Metoddan ölümle yanaşı, işgence üçün de istifade edirdiler. Azerbaycan nağıllarına inansaq, bizde ceza olaraq, insanı qatırın ve ya atın quyruğuna bağlayıb sürüyürdüler. Ermenilerin de


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7085 / 1244