canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Ne üçün?

NE ÜÇÜN ŞİELER XİLAFETİ PEYĞEMBERİ EKREM (S.E.V.V) TEREFİNDEN TE`YİN OLUNAN HESAB EDİR?

Cavab: Aydındır ki, müqeddes islam dini dünya seviyyeli ve ebedi bir dindir. Peyğember (s.e.v.v) heyatda olduğu dövrde islam ümmetinin rehberliyini öz öhdesine almışdı. Onun vefatından sonra ümmetin en leyaqetli şexsi ümmete rehberlik etmeli idi. Peyğember (s.e.v.v)-den sonra islam ümmetine rehberlik meqamının Peyğember (s.e.v.v)-in terefinden ve Allahın emri ile te`yin olunma esasındamı, yoxsa seçki yolu ile olan bir meqam olması ile elaqedar iki nezeriyye mövcuddur. Şielerin inancına göre ümmete rehberlik meqamı, Peyğember (s.e.v.v)-in canişini Allah terefinden te`yin edilmelidir, halbuki sünnülerin inancına göre bu meqam seçki yolu ile baş verir ve Peyğemberi (s.e.v.v)-den sonra ölke işlerini idare eden bir şexsi mehz ümmet seçmelidirler. (İctimai hesablamalar xilafetin Allah terefinden te`yin olunmalı olmasına şahiddir.)

Şie alimleri xilafet meqamının Allah terefinden te`yin olunması ile elaqedar özlerinin e`tiqadiyyat kitablarında çoxlu deliller beyan etmişler. Amma esas mesele Peyğember (s.e.v.v)-in dövrüne hakim olan şeraitin düzgün tehlil edilib araşdırılmasıdır, bu da şielerin nezeriyyesinin düzgün olmasına tam delalet edir.

Peyğember (s.e.v.v)-in risaleti dövründe islam aleminin daxili ve xarici siyasetinin araşdırılması gösterirdi ki, o hezretin canişini Allahın terefinden ve Peyğemberi Ekrem (s.e.v.v)-in öz eli ile seçilmelidir. Çünki islam cemiyyeti üçlük teşkil eden tehlüke – mehv olunma ile daim tehdid olunurdu. (Roma imperatorluğu, İran padşahlığı ve daxili münafiqler.) Elece de ümmetin menafeyi bunu teleb edirdi ki, Peyğemberi Ekrem (s.e.v.v) onlara siyasi bir rehber te`yin etmekle bütün ümmeti xarici düşmenler müqabilinde vahid cergede qerar versin, düşmenlerin onlara nüfuz edib (daxili ixtilaflar da buna daha çox kömek edirdi) onlara istila altına almasının qarşısını alsın.

BİR QEDER İZAH

Bu tehlükeli üçbucağın bir tilini Roma imperatorluğu


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7120 / 935