canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Derk edenler ve etmeyenler üçün RAMAZAN

Nehayet ki, müselmanlar üçün bağışlanma ve oddan xilas olma, şeytan ve şeytanxisletli insanlar üçün işgence, münafiqler üçün ise ağır sınaq ayı - on bir ayın sultanı Ramazan geldi. Keçen Ramazan ayından bura qeder etdiyimiz bütün günahlar üçün bir daha bağışlanma şansını bizlere nesib eyleyen Allaha hemd olsun.

"Namaz qılmayanın orucu
qebul olurmu?" ve ya yene de eyni suallar


Ramazan ayının gelişi ile İslamın beş esas şertinden üçüncüsü - oruc yene gündeme geldi. Ve çox teeessüf ki, yene de üstüne qondarılmış uydurma ve tehrifleriyle bir yerde. Çox teessüfle qeyd etmeliyik ki, artıq iyirmi birinci esrde, elme ve texnika zemanesinde yaşamağımıza baxmayaraq hele de köhne tesevvürlerden, uydurma xurafatlardan ve dinin esasında olmayıb teferrüatlarda gizlenen xırdalıqlarla meşğul olmaqdan canımızı qurtara bilmemişik. Eger bilseydik, bu defe de heddinden artıq mentiqsiz seslenen ve illerdir mezmununda heç bir deyişikliye uğramamış suallarla rastlaşmazdıq. "Namaz qılmayanın orucu qebul olunurmu?", "Örtünmeyen qadın oruc tuta bilermi?", "Tüstü ve ya qoxu orucu pozurmu?" ve s. suallar bu Ramazanda da qarşımıza çıxmazdı. Elbette ki, soruşmaq ve öyrenmek ayıb deyil, eksine müsbet haldır, amma etiraf edek ki, sual verib nese öyrenmek üçün en azından sualı düzgün qurmalıyıq. Bunu birdefelik derk etmeliyik ki, hansısa bir sebebden bir ibadeti yerine yetirmemeyimiz bize başqa bir ibadetden de vaz keçmeyimiz üçün behane ola bilmez. Ümumiyyetle, İslamda "ibadetler paketi" deye bir şey yoxdur ki, ya hamısını et, ya da heç birini.

Ramazan ayı ve oruc


Oruc ayı olan Ramazan, bereketli bir heyatın yaşandığı mübarek bir mükafat ayıdır. Elde etdiyimiz saysız-hesabsız nemetlerin xatırlandığı bu ayın en birinci ibadeti, bütün ümmetlere ferz qılınmış oruc ibadetidir. Nece ki, orucu emr eden aye de bu sözlerle başlayır: "Ey iman getirenler, oruc tutmaq sizden evvelki ümmetlere vacib olduğu kimi, size de vacib edildi" (Beqere 183). Ruhun qidası olan oruc, tibbi cehetden de


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6608 / 1135