canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Kişinin ve qadının diqqet yetirmesi lazım olanlar

Hz. Peyğember (s.e.v)ın evlerinde mekanı ortadan bölen "hıdr" adı verilen perdeler vardır. Eve xarici bir qonaq geldiyi zaman yoldaşları, onların yanında deyil, bu perde ile ayrılan hissede oturardılar. Qurani Kerimde,
"Ey iman edenler!.. Peyğemberin xanımlarından bir şey istediyiniz zaman perde arxasından isteyin. Bele davranmanız hem sizin ürekleriniz ,hem de onların ürekleri üçün daha temizdir…" (Ehzab, 33/53)
tercümesindeki ayede iştirak eden "hicab" sözüyle içdeki hıdr ve ya xarici qapıdakı perde nezerde tutulmuşdur. Aye, evlerdeki herem hissesinin var meydana gel sebebini de ortaya qoymaqdadır.
Qurani Kerimde inanan kişi ve qadınların gözlerini haramdan çekinmeleri, ismet ve namuslarını qorumaları istener. Ayrıca qadınların "zinet" olaraq xarakterize edilen saç, boyun, qulaq, boyun kimi fiziki gözelliklerini ve ya buralara taxdıqları bezek eşyasını her kese göstermemeleri emr ediler. (Nur 24/30-31).



Hz. Peyğember (s.e.v)ın aile mahremiyetine böyük ehemiyyet verdiyi görüler; Resulullah (s.e.v)ın, gizlice aile sirlerine muttali olmaq isteyenlere qarşı olduqca sert ifadeler istifade etdiyi bilinen bir gerçekdir.
Buna bağlı olaraq hedislerde ve sehabe tetbiqinde, qadınların mehremi olmayan kişilerle bir yerde olub görüşmesi ve ya qadınların camaatla namaza iştirakları mövzusunda getirilen bezi ölçü ve tenzimlemelerin yanında, daha sonrakı dövrlerde fethler ve ehali hereketlerinin İslam şeherlerini daha kompleks ve qeyri mütecaniz hala getirmesi, Müselmanlar arasında heremlik salamlıq deyilen qadın ve kişilerin ayrı mekanlarda bir araya gelmesi üsulunun yayılmasının ve kökleşmesinin de baş sebebini teşkil etmişdir.



İslami ölçülere riayet edildiyi teqdirde, qadının ictimai heyatda iştirak etmesi, dini hökmlere zidd deyil. "İslami ölçüler"den qesdimiz, bir-birlerinin mehremi mövqeyinde olmayan bir kişile bir qadının, başqalarının olmadığı bir yerde baş-başa qalmamaları, tesettüre riayet edilmesi, kişinin ve ya qadının müşterek mühitlerde


[1] 2 >>

Şerhler:
*SoN-UmuDLeRLe* [OFF] (13.08.2012 / 10:52)
Buyurun
Dasort_aliance [OFF] (13.08.2012 / 09:43)
Cox gözeldi.Twk,Allah razi olsun.
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6616 / 987